NAPADNUTA I KANCELARKA MERKEL

NJEMAČKA POLICIJA PRIVELA TINEJDŽERA ZBOG POVEZANOSTI S HAKERSKIM NAPADOM Ispitivali su ga satima, a oduzeli računala te pregledali kante za smeće

Sjedište njemačke Nacionalne agencija za sigurnost u sektoru informacijskih tehnologija BSI koja sudjeluje u istrazi hakerskog napada
 Wolfgang Rattay/File Photo / REUTERS

Njemačka policija privela je 19-godišnjeg Nijemca Jana Schuerleina zbog sumnje da je povezan s hakerskim napadom i curenjem privatnih podataka stotina tamošnjih političara, poznatih osoba i javnih ličnosti, piše The Guardian.

Policija je izvršila pretres tinejdžerove kuće u gradu Heilbronnu na jugozapadu Njemačke te mu je oduzela informatičku opremu i sadržaj kanti za smeće.

Schuerlein poriče da je glavni počinitelj hakerskog napada, ali tvrdi da poznaje "Orbita", hakera koji je putem Twittera preuzeo odgovornost za napad. Inače djelatnik u sektoru informacijskih tehnologija, Schuerlein je rekao televiziji ARD da ga je policija ispitivala nekoliko sati. Tinejdžera se za sada tretira kao svjedoka.

Stephan Mayer, državni tajnik u ministarstvu unutarnjih poslova, objavio je kako vlasti užurbano rade kako bi istražile slučaj i kako će dati više informacija sredinom tjedna. Mayer je ponovio da nisu probijene vladine mreže, no i da ministarstvo radi na osnaživanju kibernetske sigurnosti ključne infrastrukture, kao i saveznog centra za kibernetsku sigurnost koji vodi istragu.

"Pozitivna vijest je da vladine mreže nisu pogođene ovim ili drugim hakerskim napadima. No jasno je da mi kao savezna vlada moramo učiniti više kako bi poboljšali kibernetsku sigurnost", dodao je Mayer.

Ministrica pravosuđa Katarina Barley i njemačka digitalna koordinatorica Dorothea Baer također su u ponedjeljak pozvale na strožu kontrolu društvenih mreža nakon curenja podataka koje je počelo u prosincu i isprva nije bilo zapaženo.

"Takav napad mora biti iskorišten kao razlog da veoma pažljivo istražimo je li učinjeno sve kako bi se postigla najbolja moguća sigurnost podataka", kazala je Baer za novine Handelsblatt.

"Legitimno je istražiti i može li se od proizvođača softvera i platformi zahtijevati da učine više" po tom pitanju, dodala je.

Čelnik oporbene Zelene stranke otkazao je svoje korisničke račune na Twitteru i Facebooku nakon tog curenja podataka.

Prošlog je tjedna u petak otkriveno da njemačka Nacionalna agencija za sigurnost u sektoru informacijskih tehnologija BSI istražuje slučaj curenja podataka stotina tamošnjih političara, poznatih osoba i javnih ličnosti među kojima su se našli i kancelarka Angela Merkel te predsjednik Frank-Walter Steinmeier.

Među podacima koji su se tijekom prosinca prošle godine distribuirali Twitterom bili su brojevi telefona, brojevi kreditnih kartica, kontaktne informacije i obiteljske fotografije.

Ministar unutarnjih poslova Horst Seehofer sastat će se u ponedjeljak sa svim istraživačkim tijelima, a smatra se da će od BSI-ja htjeti čuti kada su oni doznali za slučaj koji je u prosincu prošle godine okarakteriziran kao izolirani incident, a ne dio većeg napada. Seehofer se našao na udaru javnosti jer o napadu nije javno progovorio i zato što općoj populaciji nije rekao jesu li njihovi podaci sigurni.

Schuerlein je na Twitteru rekao da je s "Orbitom" komunicirao godinama preko jednog šifriranog servisa za slanje poruka. Dodao je da mu je "Orbit" odmah nakon objave hakiranih podataka poslao email u kojem je ustvrdio da planira uništiti svoje računalo kako mu policija ne bi mogla ući u trag. Schuerlein je rekao da je "Orbit" u međuvremenu obrisao svoj korisnički račun na servisu za slanje poruka.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 05:05