MJEŠAVINA TABLETA I LAPTOPA

NOVA ZVIJEZDA U SVIJETU TEHNOLOGIJE Testirali smo jedan od najinovativnijih uređaja današnjice, idealan za umjetnike, studente i sve kreativce

Lenovo Yoga Book, predstavljen početkom rujna na sajmu IFA u Berlinu, uređaj je koji je u sebi objedinio mnoge premijere. Premda ga je vrlo teško strpati u neku ladicu, službeno je riječ o 2-u-1 hibridu tableta i laptopa, ali se od njih razlikuje u mnogim detaljima: prvi je laptop sa 100 posto virtualnom tipkovnicom; prvi je tablet kod kojeg se ta ista tipkovnica može pretvoriti u ploču za pisanje i crtanje; prvi je tablet/laptop kod kojeg se tekst napisan tintom na običnom papiru automatski digitalizira i sprema na uređaj. Yoga Book je bio definitivna zvijezda tog sajma, jer otkako je 2010. predstavljen prvi iPad, tableti su, u osnovi, ostali u istoj formi, samo su se hardverski nadograđivali. Ovaj proizvod iz Lenova je prva nove kategorija ili barem potkategorija uređaja u zadnjih nekoliko godina (doduše, Microsoft je svojedobno bio pokušao nešto slično, ali od toga nije bilo ništa). Prema tvrdnjama iz Lenova, Yoga Book je ciljano razvijan za populaciju od 15 do 30 godina, ponajviše za studente i mlade profesionalce, za ljude koji se nazivaju “Touch Generation”, odnosno osobe koje nemaju problema s tipkanjem na virtualnim tipkovnicama, jer su s njima i odrastali.

Pojednostavljeno rečeno, Yoga Book - koji je Jutarnji testirao prvi u Hrvatskoj - je kao knjiga koja kada se otvori na jednoj strani ima zaslon, a na drugoj ploču s dvojakom funkcijom: može biti virtualna tipkovnica ili ploha za crtanje i pisanje stylusom, nazvana Create Pad. Ti elementi su spojeni Lenovovim sistemom šarki od 130 elemenata, tako da se uređaj može postaviti u četiri načina - kao laptop, potpuno horizontalno, kao “šator” za gledanje video sadržaja ili se može sasvim zarotirati i dobiti formu tableta. Kada je zaklopljen, uređaj nije ništa deblji od prosječne bilježnice, samo 9,6 milimetara. Kada se rasklopi, na najtanjem dijelu je to tek 4,05 milimetara (manje od toga vjerojatno ni teoretski ne bi išlo, jer bi bio tanji od utora za slušalice). A pošto je težak samo 690 grama, ne predstavlja poseban teret ni kada se neprestano nalazi u ruksaku ili torbi. Uz iznimku high-tech sistema šarki, dizajniran je vrlo jednostavno i luksuzno - legura magnezija i aluminija kojom je oklopljen ostavlja istinski premium dojam. Pošto dolazi u dvije verzije - Android i Windows - one imaju različite kombinacije boja: Android ima šampanjsko zlatnu, “gunmetal” sivu i karbon crnu, dok Windows ima samo karbon crnu (a na hrvatskom tržištu zasad postoji samo Windows verzija). U kutiji dolaze još i stylus koji je razvijen u suradnji s Wacomom te takozvani Book Pad koji se magnetima može pričvrstiti na Create Pad i služiti kao dodatna podloga koja pridržava obični papir dok se po njemu piše. Velika prednost uređaja je što se može koristiti kako god vam padne na pamet - može se postaviti potpuno horizontalno i gledati na zaslonu što nastaje dok pišete ili crtate po Create Padu. Zaslon se može potpuno zaokrenuti na donju stranu i potom pisati po Create Padu kao da je običan blok papira. Zaslon će se u tom slučaju ugasiti, ali će sve zapisano i dalje biti digitalizirano u uređaju. Zahvaljujući Lenovovoj tehnologiji “Any Pen” i po zaslonu se može pisati i crtati doslovno bilo čime - olovkom, vilicom, čačkalicom...

Na dodir osjetljivi zaslon ima dijagonalu od 10,1 inča i razlučivost od 1920 X 1200 piksela, sa svjetlinom od 400 nita i izvanrednim kutovima gledanja i uistinu mu se nema što prigovoriti. Možda nije najbolji na tržištu, ali u svojoj klasi je jedan od boljih. Unatoč tankom kućištu, zahvaljujući tehnologiji Dolby Atmos dva zvučnika daju zvuk prilično solidne glasnoće i kvalitete.

Iako je Yoga Book deklariran kao uređaj za rad više nego za zabavu, čim ga se suoči s malo zahtjevnijim zadacima, brzina počinje malo štekati. Intelov procesor Atom je vjerojatno jedini koji je mogao stati u ovako kompaktno kućište, ali to znači priličan kompromis kada je riječ o performansama, unatoč 4 gigabajta RAM-a. Čim se radi na više tabova u bilo kojem internetskom pregledniku, pa se tome još dodaju i, primjerice, Word i OneNote, dolazi do vidnog usporavanja, što zna biti malo frustrirajuće. Treba uzeti u obzir da je Create Pad (o kojemu više u okviru) potpuno digitalna priča pa vjerojatno i on krade dosta procesorske i memorijske snage.

Baterija kapaciteta 8500 mAh je, također prema deklaraciji proizvođača, kadra izdržati čak 15 sati rada. To nismo uspjeli postići ni u kojoj kombinaciji, ali ta brojka ionako je u startu preoptimistična. Ovisno o tome kako se koristi, Yoga Book može izdržati između 8 i 9 i pol sati neprestanog rada, što nije ni blizu brojci od 15 sati, ali je svejedno vrlo dobar rezultat. Iako Lenovo navodi da ima opciju brzog punjenja (80 posto nakon 50 minuta), u praksi se pokazalo da to nije baš tako - punjenje ipak traje najmanje dva sata. Čini se da micro USB utor kojim je Yoga Book opremljen naprosto nije dovoljno propustan za tako nešto.

Sve u svemu, Lenovu treba zapljeskati na inovativnosti i hrabrosti da ovakav koncept - na kojemu su radili tri godine - izbace na tržište. Ovo je prvi uređaj koji uistinu pruža pravi spoj tableta i laptopa, a uz to nadodaje i komponentu crtaće ploče. Vrlo zahtjevni korisnici možda bi zbog nešto slabijih performansi trebali tražiti nešto drugo (ili pričekati sljedeću generaciju, koja će, nadajmo se, biti nešto snažnija), ali ako postoji uređaj koji je naprosto idealan za kreativce koji zahtijevaju mobilnost i praktičnost - arhitekti, dizajneri, umjetnici i tako dalje - Yoga Book je taj. Učenici i studenti, generacija koja je odrasla s virtualnim tipkovnicama, također će se s Yoga Bookom spojiti bez ikakvih problema. Oni čiji posao zahtijeva puno pisanja - bilo tipkovnicom, bilo na običnom papiru - također bi u Yoga Booku mogli pronaći idealnog partnera, posebice zbog njegove kompatibilnosti. Cijena u Hrvatskoj je, inače, nešto viša nego u drugim europskim zemljama - zbog lokalizacije, višeg PDV-a... - ali upravo ta lokalizacija je element koji će mnogima biti vrijedan tog novca.

Yoga Book - izvrsna opcija za rad na terenu

Naravno, najzanimljiviji i najinovativniji dio Yoga Booka je Create Pad. Kada se uređaj rasklopi, vidi se samo Corning Gorilla Glassom zaštićena crna ploča s tek jednom osvijetljenom, okruglom virtualnom tipokom u kojoj je ikona olovke. To daje do znanja da je u načinu rada za za pisanje ili crtanje pomoću stylusa koji se zove Real Pen. Pritiskom na tu tipku pojavljuje se fantastičnom plavom bojom osvijetljena virtualna tipkovnica, nazvana Halo Keyboard. Iako je u osnovi virtualna, nema mogućnosti softverske promjene znakovlja, tako da ćete hrvatska slova poput ć, č, ž imati samo ako uređaj kupite u Hrvatskoj.

Iako sam kod najave Yoga Booka bio skeptičan po pitanju mogućnosti ovakvog tipa tipkovnice, već pri prvom susretu u Berlinu oduševila me, a nakon ovog duljeg druženja uvjerio sam se da je riječ o izvrsno izvedenom konceptu. Tipkovnica ima haptički odziv - dakle, odašilje malenu vibraciju, kao i zvuk, svaki put kada se pritisne neka tipka kako bi korisnik bio siguran da je nešto pritisnuo, što se može i isključiti. Iako virtualne tipkovnice, logično, zahtijevaju puno veću razinu preciznosti, Yoga Book je već u startu bolji od konkurenata, a k tome ima kapacitet učenja - tako da će nakon nekog vremena početi shvaćati koju ste tipku željeli pritisnuti čak i ako je djelomično (a ponekad i potpuno) promašite. Tu se krije još jedna prednost lokaliziranog uređaja. Backspace tipka je komično velika, ali sigurno će biti korisnika koji će se tome veseliti. Naravno, brzina tipkanja ne može se usporediti s fizičkom tastaturom, ali je začudno koliko se brzo može naviknuti na ovaj sustav. Testiranja su pokazala da prosječni korisnici mogu postići brzinu od 151 slova u minuti, za razliku od 169 na fizičkoj tipkovnici. Profesionalci kojima je tipkanje posao - recimo novinari - bit će još brži pa sam tako postizao i više od 200 slova u minuti. I ovaj tekst, usput, pišem na Yoga Bookovoj tastaturi. Istina, i dalje mi je draže duže tekstove pisati na fizičkoj tipkovnici, ali kada se u obzir uzme kompaktnost Yoga Booka, riječ je o izvrsnoj opciji za rad na terenu.

Drugi način rada je Create Pad, koji je pogonjen tehnologijom renomirane specijalizirane tvrtke Wacom, koja se zove Wacom Feel. Ispod tipkovnice se, naime, nalazi sloj EMR filma (ElectroMagnetic Resonance). To naprosto znači da stylus Real Pen ne treba u sebi imati ništa kako bi funkcionirao, jer Create Pad radi sve. Recimo, raspoznaje 2048 razina pritiska i kutove pritiska, što pruža izvanredne mogućnosti za crtanje (internet i YouTube već imaju dosta primjera djela nastalih na Yoga Booku). “Palm Rejection” tehnologija funkcionira izvanredno (dakle, tehnologija koja prepoznaje da je ruka na plohi i ignorira je, odnosno ne prenosi te dodire kao unos u uređaj), a ima i tehnologiju “Hover Detection”. Već na udaljenosti od 10 milimetara prepoznaje da je stylus tu, što je posebno važno kada se piše na običnom papiru - a to je jedna od najgenijalnijih stavki Yoga Booka. Naime, na stylus se može staviti nastavak s pravom tintom, a na Create Pad papir ili čak blok papira (u kutiji dolazi blokić papira, skupa s magnetiziranom podlogom nazvanom Book Pad koja se može pričvrstiti na Create Pad i držati papir namjestu). Sve što se tada piše na papiru simultano se pojavljuje na zaslonu, u aplikaciji koju koristite. Naravno da možete pisati i direktno po zaslonu, ali pisanje po papiru je ne samo prirodnije, nego i daje brži odziv i puno je preciznije.

Specifikacije i cijena

• Procesor: Intel Atom X5-Z8550 1.44GHz / 2.40GHz (2MB cache)

• Zaslon: 10,1-inčni dodirni IPS Full HD 1200x1920

• Create pad: kapacitivna dodirna ploha s EMR tehnologijom

• Grafički sustav: Intel HD Graphics 400

• RAM: 4 GB

• Memorija 64 GB (proširivo do 128 GB SD karticom)

• Dimenzije: 256 x 170,8 x 9,6mm

• Težina: 690 grama

• Jamstvo: 24 mjeseca

• Baterija: Li-Ion, deklarirano 15 sati rada

• Operativni sustav: Windows 10 Professional

• Periferija: 1x micro USB 2.0, 1x micro HDMI, 3,5 mm audio

• Kamera: stražnja 8 MP, prednja 2 MP

• Boja: karbon crna

• Ostalo: LTE, stylus, magnetizirani Book Pad, 15 listova papira

• Cijena: 5999 kuna (što ispada oko 800 eura, premda je preporučena početna cijena za Windows verziju s LTE povezivošću za Europu 699 eura. Bez LTE-a je 599 eura, a početna cijena za Android inačicu je 499 eura)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
13. travanj 2024 18:03