SKANDAL NE JENJAVA

NOVI ŠOK IZ FACEBOOKA 'Nažalost, osobni podaci većine od naših dvije milijarde korisnika možda su ukradeni i dijeljeni s trećom stranom...'

Facebook business
 Profimedia, Alamy

Društvena mreža Facebook u srijedu je objavila ono čega su se mnogi bojali - potvrdili su kako je većini od dvije milijarde njihovih korisnika "treća strana" vjerojatno uzela osobne podatke, naravno, bez njihova odobrenja.

Tvrtka je također najavila kako će računalmnim 'developerima' i tvrtkama u budućnosti još strože ograničiti pristup informacijama o dvije milijarde svojih korisnika, piše The Washington Post.

Iz Facebooka i dalje tvrde kako je Cambridge Analytica, kompanija povezana s krajnje desnim krilom Republikanske stranke, na nepropisan način i bez dopuštenja korisnika došla do podataka o 87 milijuna ljudi, od kojih velika većina živi u Sjedinjenim Američkim Državama, a što je oko 37 milijuna korisnika više nego se dosad mislilo.

Upravo zbog ovog skandala, tvrtka planira drastično promijeniti odnose koje ima s tzv. "aplikacijama treće strane", u ovome slučaju, to su one koje je izradio sam prodavač, a ne izvorni dobavljač platforme.

Naime, u prošlosti su 'developeri' mogli doći do vrlo osobnih podataka korisnika - od bračnoga statusa, brojeva telefona, e-mail adresa, događaja koji ih zanimaju, ali i privatnih objava te vjerskih opredjeljenja - svi ti podaci bili su itekako korisni oglašivačima, a poslužili su, nažalost, i u političkim kampanjama.

Sad će, čini se, morati proći kroz mnogo stroži postupak.

Podsjetimo, Facebook je isprva nastojao umanjiti problem - tako su još u ožujku tvrdili da je samo 270.000 ljudi odgovorilo na spornu anketu o aplikaciji, nakon čega su im ukradeni osobni podaci, što se ispostavilo samo djelomično točnim.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. travanj 2024 17:21