KUĆANSKI GADGETI

NOVI UREĐAJI KOJI ZNAJU ŠTO ŽELITE Pametni hladnjak stiže na poziv, pećnica priča s hranom, a ogledalo snima bore

Pametno ogledalo
 

Svake godine prvog tjedna u rujnu njemačka prijestolnica postaje domaćin najvećeg europskog sajma potrošačke elektronike.

Stotine svjetskih proizvođača tada hrle u Berlin kako bi predstavili novitete i pozicionirali svoje proizvode na vrh lista sa željama zaljubljenika u tehnologiju. Osim najnovijih modela pametnih telefona i računala, VR naočala, bežičnih slušalica te fitness trackera i druge nosive tehnologije, na jednom od najstarijih industrijskih sajmova u Njemačkoj, koji se održava još od davne 1924., tehnološki divovi predstavljaju i cijeli niz najmodernijih kućanskih aparata. Iako su “smrtnicima” uglavnom cjenovno nedostupni, daju uvid u ono što će nam za nekoliko godina, kada početni hype nestane i cijena proizvodnje padne, uvelike olakšati, ali i uljepšati svakodnevicu.

1. pametno ogledalo

Ženska (a i muška) taština dobila je još jednog hi-tech saveznika: HiMirror je pametno ogledalo koje detektira svaku, pa i najsitniju nepravilnost na licu te nudi savjete i preporuke kako ih ispraviti. Sve što je potrebno jest napraviti selfie uz pomoć ogledala, a ono će zatim ocijeniti čvrstoću i teksturu kože, blistavost i čistoću tena, detektirati crvenilo, prištiće, proširene pore... Uz to, zahvaljujući bazi podataka sastavljenoj od bezbroj anonimnih korisničkih iskustava i savjeta stručnjaka, dobit ćete savjete kako, primjerice, poboljšati teksturu svoje kože, riješiti se točno 11 detektiranih bora koje zauzimaju 36 posto vašeg lica te saznati koji će proizvod nadopuniti sve potrebe vaše kože. Nakritičnije ogledalo na svijetu na police britanskih trgovina dolazi u studenom, a stajat će 149 dolara.

2. pećnica koja govori

Pametna pećnica dobila je potpuno novo značenje: Miele Dialog “komunicira” s hranom dok se ona peče. S pomoću elektromagnetskih valova uređaj “nadzire” teksturu hrane koja se kuha te u skladu s očitanim podacima prilagođava temperaturu, obećavajući tako izvrsne rezultate pri svakoj pripremi. Cijena? Prava sitnica - 7990 eura.

3. robot frižider

Nema goreg nego kada se udobno smjestite na kauč, prigušite svjetla, upalite omiljenu seriju i shvatite da ste si zaboravili donijeti pivo iz hladnjaka. Na sreću, tim je mukama odzvonilo: iz Panasonicove radionice uskoro pristiže robo-frižider na glasovno upravljanje. Futuristički uređaj autonomno se kreće po prostoru, a s obzirom na to da detektira predmete od njega udaljene 15 centimetara, bez problema zaobilazi pokućstvo, djecu i kućne ljubimce. Uz to, povezan je s bazom podataka uz pomoć koje možete saznati sve detalje svake boce koju držite u hladnjaku, a vaš vam novi najbolji prijatelj može i sugerirati koja će hrana najbolje odgovarati piću koje ste odabrali.

4. brončani gramofon

Kada je originalno lansiran 1970., Panasonicov gramofon SP-10 revolucionirao je način na koji se slušala i puštala glazba, a njegovo redizajnirano izdanje SP-10R čini to isto, ali u 2017. Najekskluzivniji gramofon do sada izrađen je od bronce, teži sedam kilograma, dolazi s “bešumnim” uređajem za napajanje koji minimizira eksterne šumove i vibracije te s bežičnim pogonskim sustavom koji eliminira nepravilnosti u rotaciji ploče te na taj način, tvrde iz Panasonica, pruža čisto iskustvo slušanja glazbe. Na tržište dolazi idućeg ljeta, a stajat će 1700 dolara.

5. pametna perilica

Nema osobe kojoj pranje rublja nije tlaka. Nije to, doduše, zbog problematike guranja prljavog rublja u perilicu, nego već pretežno zato što program pranja traje predugo, “fiksirajući” tako korisnike za dom na minimalno sat i pol do dva. Zahvaljujući novoj QuickDrive tehnologiji iz Samsunga, njihove pametne perilice rublja isti posao odrađuju dvostruko brže te uz 20 posto manju potrošnju struje. Također, potrošači mogu upravljati vremenom završetka pranja, a uz pomoć informacija kao što su boja, vrsta tkanine i stupanj onečišćenja uređaj nudi preporuke za optimalne programe pranja. Usto, obaviještava korisnika o potencijalnim problemima te pruža brzu podršku za saniranje istih.

6. stolni uređaj za kebab

Najveći problem s kebabom i gyrosom jest da ih je nemoguće pripremiti kod kuće, odnosno, barem je tako bilo donedavno. Zahvaljujući njemačkoj tvrtki Bomann, svi ljubitelji orijentalnog junka svoja će omiljena jela sada moći pripremati i u udobnosti vlastitog doma: minijaturan uređaj za kućnu pripravu kebaba dolazi s jednom velikom vertikalom šipkom za pečenje naslaganih odrezaka mesa te šest malih, idealnih za pripremu ražnjića.

7. nova tipkovnica

Najnoviji izum jednog od najvećih svjetskih proizvođača dodataka za računala i mobitele jest Logitech Craft, bežična tipkovnica s integriranim kotačićem u gornjem lijevom kutu, tik iznad tipke escape. Posebno će obradovati kreativce jer je kotačić sinkroniziran s Adobeovim Creative Suiteom: pritiskanjem ili okretanjem kotačića moguće je, primjerice, podesiti svjetlinu slike u Photoshopu, promijeniti debljinu linije Illustratoru ili se, pak, brže i jednostavnije kretati kroz sirovinu u programima za montažu. Također, kotačić omogućava i brzo skakanje s jednog zaslona na drugi, jednostavno paljenje i gašenje aplikacija, a zamjenjuje i gomilu prečica - umjesto pritiskanja nekoliko tipaka odjednom, sve je sadržano u jednom kotačiću. U prodaji je dostupan od listopada, a cijena će mu biti dvjestotinjak dolara.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 18:05