RODITELJI, PRIPAZITE!

OPREZ, ONLINE IGRA KOJA POTIČE MLADE NA SAMOUBOJSTVO STIGLA JE DO EUROPE U Rusiji je više od sto samoubojstava tinejdžera povezano s ovom igrom

 Profimedia, Alamy

Proučavajući statistiku i uzroke samoubojstava među ruskim tinejdžerima, novinari su otkrili da je puno djece koja su počinila samoubojstvo bilo učlanjeno u internetske zajednice povezane s igrom 'Plavi kit' (The Blue Whale Game).

Riječ je o igri koju su anonimni korisnici društvene mreže VKontakte, ruske inačice Facebooka, a ima više od 410 milijuna registriranih korisnika, pokrenuli 2015.

Kako bi došli do kraja igre, igrači moraju izvesti ukupno 50 zadataka (jedan dnevno), koji uključuju fizičko i psihičko samoozljeđivanje, kao recimo 'probušiti ruku', 'probuditi se u 4.20 ujutro i pogledati horor video', 'urezati oštricom kita na nogu', 'cijeli dan ni s kim ne razgovarati', 'popeti se na visoku zgradu i pustiti noge da vise s ruba' i tako dalje, piše Slobodna Dalmacija.

Krajnji zadatak je samoubojstvo, zahvaljujući kojem će igrač postati 'visoko razvijen' i 'slobodan' od svjetovnih briga poput simbola igrice – kita koji se nasukao.

Zadaci se sudionicima dijele putem lažnih profila.

Naravno postoje i određena pravila igre -nikome se o navedenim stavrima ne smije ništa govoriti kao i da se zadaci trebaju izvršavati kakvi god bili.

Otvorene grupe povezane s grupom pune su depresivnih slika, citata o besmislenosti života i protesta protiv ciničnog svijeta odraslih.

'Stječe se dojam da su ovu igricu razvili iskusni psiholozi. Sve je učinjeno vrlo profesionalno' - objasnila je za RBTH Hrvatsku Anastasija Deljagina s Instituta za psihoterapiju i kliničku psihologiju.

-Djecu privlači bilo kakav misterij, posebice onaj povezan sa smrću. Nadalje, ako tinejdžer pati od ozbiljnih psihičkih problema ili trauma, ne čudi da ovu igru može odigrati do kraja - nadodala je.

-Igricu su u svibnju 2016. godine razotkrile novine Novaja gazeta. Proučavajući statistiku i uzroke samoubojstava među ruskim tinejdžerima, novinari su otkrili da je više od 100 djece koja su samoubojstvo počinila između studenog 2015. i travnja 2016. godine bilo učlanjeno u internetske zajednice povezane s igricom 'Plavi kit'.

Istraga je privukla pozornost Istražnog odbora Rusije, a uhićeno je nekoliko osoba osumnjičenih za vođenje takvih internetskih zajednica. Sada ih se tereti za 'poticanje na samoubojstvo'.

VKontakte je na zahtjev 'Roskomnadzora' počeo brisati javne grupe i objave označene oznakom 'plavi kit' i blokirati korisnike koji stavljaju slične oznake.

Nakon tog je interes za igricu pao.

Međutim, u veljači 2017. godine je Ruski javni centar za internetske tehnologije ponovno zabilježio novi rast broja objava s takvim oznakama – ovaj put na Instagramu.

Ukupno je zabilježeno 45 tisuća takvih objava. Međutim, profili s kojih su te objave objavljene još su se jednom pokazali lažnima – otvoreni su samo nekoliko dana ranije.

Voditelj Centra za istraživanje zakonitosti i političkog protesta Jevgenij Venediktov smatra da 'brojka nije mogla biti nešto spontano ili rad jednog luđaka'.

Radi se o djelovanju velikog broja ljudi kojima se, najvjerojatnije, upravlja iz jednog centra. Kojeg? To je pitanje. Teško je uhvatiti anonimne 'botove'. To može biti tko god vam padne napamet, pa i zapadne obavještajne službe koje eksperimentiraju s načinima upravljanja masama, navodi portal hr.rbth.com.

Igricu su navodno igrali i tinejdžeri u Bugarskoj, Mađarskoj, Rumunjskoj i Poljskoj te Francuskoj.

Postoji i drugo mišljenje – da nema izravne veze između igrice 'Plavi kit' i rasta tinejdžerskih samoubojstava, i da je pojava igrice prilično logična, piše Slobodna Dalmacija.

-Uzroci tinejdžerskih samoubojstava odavno se istražuju - kaže Dmitrij Gromov, vodeći istraživač na Institutu za etnologiju i antropologiju Ruske akademije znanosti.

-To su obiteljski sukobi, sukobi u školi, strah od budućnosti, strah od kazne. U vrijeme ekonomskih i društvenih kriza uvijek postoji porast broja samoubojstava. Naravno, moguće je potaknuti osobu da počini samoubojstvo i suicidalne grupe na internetu treba blokirati, no, vjerujte mi, to neće riješiti problem - nadodao je.

Anastasija Deljadina se slaže: 'Rusija je imala jednu od najviših stopa tinejdžerskih samoubojstava na svijetu davno prije pojave Plavog kita.'

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 08:24