POGLED U BUDUĆNOST - I TO DALEKU

PAMETNI ĆE TELEFONI JEDNOM UMRIJETI, A ONDA ĆE STVARI POSTATI STVARNO LUDE Uređaji sa zaslonima će nestati, a računala nećemo nositi u džepovima

 Kim Hong-Ji/File Photo / REUTERS

Jednog će dana pametni telefoni nestati na isti način kao što su nestali dojavljivači i strojevi za faks. To se možda neće dogoditi jako brzo, međutim taj će dan doći brže nego što bismo mislili, piše Business Insider.

Temelje za napuštanje pametnih telefona već sada grade Elon Musk, Microsoft, Facebook, Amazon i mnogi drugi startupi. Pametni će telefoni prema pisanju Business Insidera sigurno izdržati do barem 2025. godine, no što će se dogoditi poslije te godine ostaje nepoznanica.

Kratkoročno gledano, mobiteli će nastaviti mijenjati način na koji komuniciramo sa svijetom uz pomoć računala.

Naime, gledati na mobitele kao na uređaje koji su puno drukčiji od računala nije moguće te predstavlja vrlo uskogrudno shvaćanje tehnologije. Gledano kroz tu prizmu, mobitel predstavljaju evoluciju korisničkog sučelja na računalima jer su miš, tipkovnicu i zaslon smanjili i komunikaciji dodali element dodira.

Na najnovijim modelima pametnih telefona sve se više u rad uključuju i virtualni asistenti koji će korisnicima dopustiti da rad svojih mobitela kontroliraju glasom. Dodamo li tome činjenicu da mnoge tvrtke rade na razvoju proširene i virtualne stvarnosti, korisničko sučelje.

Srednjoročno gledano, proširena će stvarnost gotovo sigurno nadograditi ljudska osjetila vida i sluha.

Microsoft, Facebook, Google, Apple i Magic Leap trenutno rade na uređajima koji će u oči čovjeka projicirati detaljne 3D slike. Alex Kipman iz Microsofta je za Business Insider rekao da bi proširena stvarnost mogla zamijeniti sve uređaje sa zaslonom.

S obzirom na to da Siri, Alexa, Bixby i Cortana postaju sve pametniji, sporo ali sigurno koračamo prema svijetu u kojem ćemo pričati s računalima, a ona nam odgovarati.

Dugoročno gledano, tehnologija neće biti nešto što nosimo u džepu i na očima ili držimo u ušima. Računala će postati dio čovjeka. Doslovno dio čovjeka.

Ovog je tjedna naime Elon Musk - direktor Tesle i SpaceXa - predstavio svoju novu tvrtku Neuralink. Prilikom predstavljanja najavio je da je cilj te tvrtke ugrađivanje računala u naše mozgove putem 'živčane čipke' koja će na njima sjediti i povezivati ih s računalima.

Mnogi djelatnici u području informacijskih tehnologija smatraju da je upravo do logični kraj puta koji je započeo s mobitelima. Musk je rekao da će se to dogoditi zbog rasta umjetne inteligencije i potrebe čovjeka da održi korak s računalima koja će nas po intelektualnim kapacitetima vrlo brzo prešišati.

Ako i kada mobitel umre, bit će kraj jedne ere. Bit će to kraj ere kada smo strojeve nosili u džepovima i početak faze kada ćemo tehnologiju nositi u i na svojim tijelima. Kao znanstvena fantastika bez fantastike. Stvari će definitivno postati čudne.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 09:33