TECH ZVIJEZDA

PATER ROBERT BALLECER GOSTUJE NA BUG FUTURE SHOWU 'Društvene mreže umiru, na njima više nema love'

 Marko Todorov / CROPIX
 

Lako za to što se papa koristi Twitterom, ali postoji i pater koji se ozbiljno razumije u tehnologiju. Isusovac Robert Ballecer iz San Francisca je IT-jevac, inženjer po obrazovanju, ali i novinar koji se bavi tehnologijom.

Kao takav danas drži predavanje na šestom Bug Future Showu, na kojem će, suprotno očekivanom, održati predavanje o smrti društvenih mreža. One su, kako tumači @padresj, što mu je account na Twitteru, na umoru.

- U upravama najvećih društvenih mreža, a to su, realno, Google, Facebook i Twitter, trenutačno vlada panika - kaže Ballecer sa samopouzdanjem znalca. - Marketinški rezultati ne donose očekivane brojke, a to znači i pad brojki za te društvene mreže - objašnjava zašto netko upravo sad razmišlja je li trenutak da se povuče s čela nekog od tih internetskih divova.

- Na tim je mrežama velik broj, vrlo zamjetan postotak lažnih profila, a na njima se ne može zaraditi - objašnjava kako unatoč impresivnim brojkama o poslovanju društvenih mreža ipak postoje ozbiljni razlozi za zabrinutost. Da, ne zvuči dobro u doba rastućeg straha od nove krize.

Lažni entuzijazam

O umjetnoj inteligenciji govori vrlo strogo i odrješito, naziva je dumb AI. Ne ostavlja nikakav prostor za entuzijazam koji ljude zahvati kad pomisle da će ona sve riješiti umjesto nas. Objašnjava kako je riječ o umjetnoj inteligenciji koja se ugrađuje u mnoštvo aplikacija uz koje se navodno lakše živi, pa su stanovi prepuni vrlo pametnih stvari, od hladnjaka, roleta, svjetla do sustava za grijanje i hlađenje. Čak je i prtljaga pod kontrolom umjetne inteligencije. Sve to pater Ballecer naziva tupom inteligencijom jer ono što ona radi za nas nije pitanje inteligencije, nego čiste fizike. Zato u većinu stvari i uređaja i nije trebalo ugrađivati AI - govori i opisuje kako za partiju ping-ponga koji igraju roboti nije potrebna umjetna inteligencija, nego dobar program i algoritam. To proračunava putanju loptice, kut pod kojim je udarena i mjesto gdje će se odbiti, pa je treba dočekati robotizirana ruka koja će imati samo dobar program.

Zagreb, 060219.
N1 Televizija.
Robert Ballecer, tech influencer i jezuitski svecenik iz SAD-a.
Foto: Marko Todorov / CROPIX
Marko Todorov / CROPIX

- Ovako idemo dva koraka unatrag, stradava razvoj fizike - govori uz blagi osmijeh. Naravno da se osmjehuje, on je isusovac, a k tome zna o čemu govori.

Lažni korisnici

- Umjetna inteligencija još nije u stanju predvidjeti događaj, ne može završiti neku priču - kaže i iznosi primjer studije MIT-a u kojoj su umjetnu inteligenciju pokušali naučiti da završi film. Ubacili su više od dvije tisuće kratkih filmova i pokušali navesti AI da završi jednostavan kadar u kojem vlak napušta željezničku postaju. Vlak je krenuo, ali to nikada nije završilo jer tupa umjetna inteligencija nije shvatila što se događa kad vlak krene. Ode, nestane. Umjesto toga, umjetna je inteligencija prepoznala vlak, prugu, vagone i stanicu i počela na kraj kompozicije dodavati nove vagone. Taj vlak nije imao kraja, stalno se dopunjavao novim vagonima. - Dumb AI odličan je za prepoznavanje, ali nam uopće ne treba za ono što ćemo očekivati od umjetne inteligencije za dvadeset, trideset godina - govori sliježući ramenima.

Kraj društvenih mreža dogodit će se zbog razvoja tehnologije. Dobro, možda ne baš njihov nestanak, ali u svakom slučaju promjena onoga kako danas gledamo na društvene mreže. Pater Ballecer kaže da je problem u lažnim profilima koji se pojavljuju na njima i njihovoj zloupotrebi. Govori o velikim brojkama, spominje kako je 13 posto profila na Twitteru lažno, kako je jedan od deset profila na Facebooku kreiran u ime osobe koja ne postoji, a to sve čini te društvene mreže bitno drukčijima od onoga što ljudi očekuju kad se uključuju u njih i, primjerice, iznose svoje mišljenje. Lažnim se profilima mogu voditi pravi poslovni ratovi, pa će neka tvrtka stanicu ili profil konkurentske tvrtke na društvenim mrežama zatrpati negativnim komentarima, a to može značajno utjecati na poslovanje. Može dovesti do propasti.

Zagreb, 060219.
N1 Televizija.
Robert Ballecer, tech influencer i jezuitski svecenik iz SAD-a.
Foto: Marko Todorov / CROPIX
Marko Todorov / CROPIX

Uspješni alat

- Lažni profil može se otvoriti u nekoliko sekundi, a da bi se otkrilo njegovo postojanje kroz aktivnosti, treba dva tjedna - opisuje kako stvari funkcioniraju. - Pritom u ta dva tjedna lažni profil može napraviti nevjerojatnu štetu odnosno korist za onoga tko je izradio takav profil - podsjeća na zloupotrebe na američkim izborima 2016. i 2018. No u tom je slučaju tupa umjetna inteligencija vrlo uspješan alat za otkrivanje i eliminaciju takvih profila.

- Čovjek ne može uočiti da se sličan tweet pojavio 42 tisuće puta u raznim situacijama - kaže pater Ballecer o ljudskim ograničenjima tumačeći kako će to uočiti baš dumb AI, idealno sredstvo za čišćenje društvenih mreža od lažnih korisnika. Istodobno ne treba zaboraviti da umjetna inteligencija može prepoznati isti tekst, određene riječi, ali neće prepoznati igru riječima, ironiju i slične figure. To je, još uvijek, prepušteno ljudima.

Društvene mreže, kaže pater iz San Francisca vjerujući u pravi happy end, mogle bi se vratiti tamo gdje su bile prije deset godina - na mjesto gdje se čuje glas pojedinca. - Društvene su mreže krenule kao eksperiment, sredstvo za povezivanje ljudi, mjesto gdje će se izražavati i gdje će se njihov glas čuti i imati vrijednost - podsjeća Ballecer. A onda su se dogodile zloupotrebe. Toga će i dalje biti, ali bi se taj broj mogao smanjiti. Dakle, nije kraj.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 11:21