MOŽDA ĆE KORISNICI SAD VIŠE PRIČATI

POPULARNA APLIKACIJA ZA POZNANSTVA SE ŠIRI NA NEUOBIČAJEN NAČIN Tinder od sada uz mobilnu verziju svog servisa nudi i onu za stolna računala

 Tinder / YOUTUBE

Mobilna aplikacija za poznanstva i ljubav, a nerijetko i za seks za jednu noć Tinder u ponedjeljak je objavila da će joj korisnici od sada moći pristupati i sa svojih računala, piše Wired. Kada stigne u Sjedinjene Američke Države kasnije ove godine, Tinder Online izgledat će uvelike kao i njegova mobilna verzija uz nekoliko ključnih razlika.

Na računalima neće biti popularnog svajpanja već će korisnici odvlačenjem mišem i tipkanjem po tipkovnici izražavati svoje simpatije prema potencijalnim partnerima. Osim toga, Tinder Online stavit će veći naglasak na razgovore i to do te mjere da će trećina cijelog korisničkog sučelja biti posvećena riječima. Tim potezom Tinder čini se želi one impulzivnije korisnike potaknuti da se više trude oko uspostavljanja veze i komunikacije sa svojim simpatijama.

Aplikacija, odnosno servis koja je postala sinonim za mobilno iskustvo ovim neuobičajenim potezom dosta riskira, smatra bihevioralni psiholog Nir Eyal, autor knjige 'Hooked: How to Build Habit-Forming Products'. 'Lakoća svajpanja kumovala je (Tinderovom) uspjehu', tvrdi Eyal. Međutim, ono što dolazi nakon svajpa je također jako važno. Eyal kaže da su potrebne četiri stvari kako biste nekoga 'zakačili' - okidač, akcija, nagrada i ulog. Na mobilnom je Tinderu okidač usamljenost, dosada ili napaljenost dok je akcija svajpanje. 'Kada svajpate desno (tako se na Tinderu izražava sviđanje, op.a.) učitavate sljedeći okidač zato što se nadate da ćete se s nekim upariti', kaže Eyal. Sparivanje je nagrada, a ulog je poruka koju ćete poslije toga poslati.

Tinder Online će pokušati promijeniti tu paradigmu stavljajući razgovore u fokus uparivanja. Naime, na mobilnom Tinderu vaši parovi i poruke koje s njima izmjenjujete nisu na istom ekranu kao i drugi korisnici koje vam aplikacija nudi. Korisnici često znaju svajpati desno dok ne prikupe određeni broj parova pa tek poslije komuniciraju s njima. Činjenica da su parovi i poruke odvojeni dopušta korisnicima da vode manje sadržajne razgovore.

S Tinderom Online, korisnici će možda odmah nakon uparivanja s nekim poslati poruku, efektivno mijenjajući način korištenja aplikacije. Nagrada će tada umjesto novog para postati odgovor osobe s kojom ste se tek nedavno uparili, dok će ulog biti nastavak razgovora, a ne započinjanje novog. Promjena u sučelju de facto mijenja kompletan korisnički pristup. Žudnju za što je više moguće parova mogla bi zamijeniti želja za dužim razgovorima. U ovom je trenutku teško reći što će ova promjena donijeti, međutim Tinder ovim svakako postaje konkurent drugim, često ozbiljnijim servisima kao što je npr. OkCupid.

Vrijeme će pokazati hoće li ovim potezom ljubavne priče osoba koje su se upoznale na Tinderu iz kurioziteta prijeći u nešto uobičajenije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 00:28