VELIKI PAMETNI TELEFON

Prve kritike: 10 razloga zašto ne kupiti Apple iPad

 Apple
Dok neki Appleov iPad doživljavaju kao uređaj koji će uvesti revoluciju u multimediju, drugi govore da je 'to još samo samo jedan bespotreban proizvod'

Nakon više mjesečnih glasina i nagađanja, Apple je jučer napokon predstavio dugoočekivani iPad. Glasine su napokon prestale, no počele su nove diskusije oko praktičnosti predstavljenog 'supergadgeta'.

Dok neki Appleov iPad doživljavaju kao uređaj koji će uvesti revoluciju u multimediju, kao što je iPhone učinio u telefoniji, drugi govore da je 'to još samo samo jedan bespotreban proizvod za skupljanje novaca'.

Donosimo vam deset razloga zašto ne kupiti Apple iPad.

1. 'Prvi mačići se bacaju u vodu'

Sveto pravilo Apple korisnika, 'nikada ne kupuj neprovjeren proizvod'. U prijevodu, druga generacija iPada uslijedit će vrlo brzo nakon dolaska prve na tržište, baš kao što se dogodilo s iPhoneom. S time naravno dolazi i spuštanje cijena. Ako baš morate imati jedan, strpite se, jer ćete si počupati svu kosu s glave kad vidite koliko je napredna 2.0 verzija.

2. Ne trebate veliki pametni telefon od 1000 dolara

Imate iPhone. Imate laptop. Za Božić ste dobili čitač e-knjiga. Što će vam tablet? Sigurno nemate pojma. Za razliku od iPod i iPhonea, ovo je Appleov uređaj bez jasne namjene. iPad vam neće zamijeniti mobitel kojeg svakodnevno nosite u džepu ili laptop. Zbilja želite platiti više od 500 dolara kako biste uz sve gadgete koje posjedujete i nosite imali još jedan?

3. I tako će se pokvariti

Zamislite samo ovo. Rano je jutro. U jednoj ruci držite šalicu s kavom, a u drugo vaš voljeni gadget. Odjednom, nekako, iPad vam sklizne iz ruke i počne svoj nezaustavljivi pad prema podu gdje od jednog predivnog komada postaje mozaik tisuće neshvatljivih dijelova. Ne očekujte da će iPad biti otporan na bilo koju vrstu prijetnje, od vode do kućnih ljubimaca. Samo je pitanje vremena kada ćete ga oštetiti.

4. Multifunkcionalni uređaju rade sve - samo ne dobro

Za razliku od vašeg kauča, možete li zamisliti mjesto na kojem će iPad biti korisniji od uređaja kojeg sada koristite? Hoće li vam zamijeniti stolno računalo ili LCD televizor? Hoće li biti bolji od vašeg trenutnog smartphonea? Ne, ne i ne.

5. Radije kupite majicu s natpisom 'Pokradite me'

Nošenje tableta u javnosti, u javnom prijevozu, na ulici, ili u lokalnom bircu je nepotreban rizik, a to su upravo mjesta gdje se očekuje da ga koristite. Mobitel vam stoji nevidljiv u džepu, laptop se sakrije u torbu, no tablet je tu da se koristi - kao da pozivate nekoga da vam ga ukrade iz ruke.

6. Tableti nikada nisu zaživjeti - s razlogom

Ne trebate novi gadget svaki put kad Steve Jobs to kaže. Iako je iPod predstavio veliku revoluciju u glazbenoj industriji, a iPhone u telekomunikacijama, jedini razlog kupovine novog iPada je čista želja da ga imate. Samo udahnite i ponavljajte 'Ne treba mi to', 'Ne treba mi'...

7. Nema tipkovnice, nema miša, nema ničeg

Tipkanje, iliti 'tipkanje', po ekranu osjetljivom na dodir je poprilično živcirajuće. Koliko će korisnika kupiti dodatak za iPad i imati normalnu tipkovnicu i miša? Gdje je onda svrha?

8. Netbookovi su mnogo jeftiniji

Brojni mali laptopi, koji posjeduju pravu tipkovnicu (!), napunili su tržište, a osim što nude surfanje internetom cijena im je puno manje šokantnija. Ako imate dovoljno za tablet, imate dovoljno i za MacBook Air, uređaj koji nudi više funkcionalnosti za malo manje prestiža.

9. Nešto bolje dolazi

S neprestanim napretkom tehnologije prepoznavanja govora, unos podataka će se radikalno promijeniti u sljedećih nekoliko godina. Još važnije, napredak u stvaranju prijenosnih zaslona navodi kako ćemo uskoro slike i filmove gledati na praznim zidovima ili čak prostoru. Bilo kako bilo, tablet je izum koji će vrlo brzo zastarjeti.

10. Najnoviji uteg za papir

Važno je podsjetiti kako je Apple već jednom napravio nešto slično što je pokušao prodati kao 'osobnog asistenta' – Newton .

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 18:12