NIZOZEMSKA

PRVI MOST NASTAO 3D PRINTANJEM PUŠTEN U PROMET Napravljen je od 800 slojeva betona i može podnijeti težinu 40 kamiona, koristit će ga biciklisti

Postavljanje mosta nastalog 3D printanjem u Gemertu u Nizozemskoj
 Profimedia, Zuma Press - News

Nizozemski su dužnosnici u utorak u gradu Gemertu u promet pustili, smatra se, prvi betonski most nastao 3D printanjem, piše The Guardian. Očekuje se da će ga najvećim dijelom koristiti biciklisti.

"Most nije jako velik, međutim nastao je printanjem i zbog toga je unikatan", rekao je za nizozemske medije Theo Salet, djelatnik Sveučilišta za tehnologiju u Eindhoven.

Na mostu koji sadrži otprilike 800 slojeva radilo se približno tri mjeseca. Sveučilište kaže da se na njemu počelo raditi u lipnju te da je isprintan od armiranog i unaprijed kompresiranog betona.

Iz eindhovenskog su sveučilišta rekli da se prilikom printanja mosta koristi puno manje betona nego inače zato što printer beton stavlja samo tamo gdje je potreban.

Osam metara dugačak most prelazi preko manjeg kanala te spaja dva puteljka, a prije puštanja u promet sigurnosno je testiran te je utvrđeno da može podnijeti do dvije tone težine.

Direktor građevinske tvrtke BAM Marinus Schimmel rekao je da njegova tvrtka stalno traži nove i pametnije načine za rješavanje infrastrukturnih problema. "Upotrebom 3D printera troši se manje deficitarnih resursa te se stvara manje otpada", dodao je.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 02:04