NAJZABAVNIJE APLIKACIJE

Reci mi koju aplikaciju za iPhone koristiš, reći ću ti odmah kakav si

 Sandra Šimunović/CROPIX
Naš novinar sastavio je listu iPhoneovih aplikacija za zabavu, ali i visoku politiku

ZAGREB - Aplikacije za iPhone toliko su već postale dio popularne kulture da bi se prema popisu aplikacija koje netko ima na iPhoneu možda moglo odrediti kakav je tko čovjek, što ga zabavlja, koji ga problemi muče. U iTunes digitalnoj trgovini može se kupiti više od 100.000 aplikacija i ponekad je teško probiti se kroz tu šumu do one koja vam zaista treba. Ali za hrvatske političare sastavili smo listu prijedloga: koja bi iPhone aplikacija dobro došla kojemu političaru.

Novoizabrani predsjednik ovih dana ima problema s određivanjem svojih tjelohranitelja, ali možda bi mogao razmisliti da brigu o svojoj sigurnosti ne prepusti ni Vuku, ni Tigru, niti kojem drugom MUP-ovu bodyguardu životinjskog nadimka, već - iPhoneu. Aplikacija Live Cams prenosi izravnu sliku s bezbroj nadzornih kamera izravno na iPhone. Stoji samo 1,99 američkih dolara i, osim što prenosi sliku s javnih nadzornih kamera, nudi i mogućnost prikapčanja slike s nadzorne kamere koju ste sami postavili i zaštitili pristup lozinkom. Tako i predsjednik Josipović može postaviti svoje kamere po Pantovčaku (a onda i Zagrebu i Hrvatskoj), spojiti ih na svoj iPhone i gledati što se događa.

Nitko ne zna čemu služe

Premijerka Jadranka Kosor, posebno nakon Sanaderova neuspjelog pokušaja puča, mogla bi imati koristi od aplikacije GPS Tracking (3,99 dolara, iTunes Store). Pomoću nje, vlasnik iPhonea može u svakom trenutku gledati na karti Google Maps gdje se nalaze njegovi prijatelji - ili neprijatelji, još bolje. Premijerka bi mogla iz svoje fotelje u Banskim dvorima gledati u točku na karti koja se zove Sanader i koliko je daleko od točke na karti koja se zove Luka Bebić. Kad se dvije točke previše približe, aplikacija ima opciju “Zovi u pomoć Šeksa”. O.K., to smo izmislili, ali proizvođači aplikacije sigurno bi za hrvatsku premijerku mogli smisliti i takvo što.

Inače, dobra iPhone aplikacija za svakog zgubidana u saborskim klupama, Vladi ili ministarstvima bila bi ona koja se zove Hold on. Aplikacija ima samo jedan crveni gumb koji treba pritisnuti i držati pritisnutim. Zašto bi ikome koristila takva glupa aplikacija? Nitko ne zna, ali ako sjedite u Saboru i ne radite ništa jedna takva aplikacija je upravo ono što vašem mozgu treba.

Drugi, nešto smisleniji prijedlog za saborske zastupnike je aplikacija Weird Laws, najčudniji zakoni i propisi svijeta. U Arizoni je, primjerice, rezanje kaktusa kažnjivo zatvorom do 25 godina. U Teksasu je protuzakonito ispiti više od tri gutljaja piva dok stojite. Eto ideja za nadobudnog saborskog zastupnika...

Umreženi na istom položaju

A koja bi iPhone aplikacija dobro došla bivšem predsjedniku Stipi Mesiću da krati umirovljeničke dane? Bilo bi previše da ovdje sad sve nabrajamo, ali postoji puno ratnih igrica za iPhone i Mesić bi mogao odabrati jednu po svom ukusu... Da iPhone aplikacije mogu služiti čak i za liječenje zdravstvenih problema, pokazuje jedna po imenu AcneApp. Neki liječnici tvrde da ta aplikacija može liječiti akne dok telefonirate jer ekran emitira posebnu plavu i crvenu svjetlost koje u kombinaciji navodno ubijaju bakterije koje stvaraju akne. Smislio ju je američki doktor Greg Pearson, nije još dokazano da učinkovito djeluje, ali mnogi tinejdžeri oduševljeno je koriste...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 00:25