REBOOT DEVELOP BLUE 2019.

RENOMIRANI JAPANSKI DIZAJNERI VIDEO IGARA PROGOVORILI O TAJNAMA ZANATA Otkrili su zašto njihovi likovi ne pričaju puno i zašto su priče igara skrivene

Hidetaka Miyazaki, Fumito Ueda, Ben Judd
 Dino Šertović / REBOOT
 

Japanski dizajneri video igara Hidetaka Miyazaki (Sekiro: Shadows Die Twice, Bloodborne, Dark Souls serijal i Demon's Souls) i Fumito Ueda (Ico, Shadow of the Colossus i The Last Guardian) na glavnom su predavanju prvog dana sedmog izdanja međunarodne konferencije o video igrama Reboot Develop Blue otkrili kako pristupaju radu na ovom kompleksnom mediju.

Miyazaki i Ueda pred punom su dvoranom u hotelu Sheraton Dubrovnik Riviera ustvrdili da u svojim igrama uvijek stavljaju naglasak na samo igranje te da im je to prioritet. Ueda je istaknuo da dijalozi i tekst igraču oduzimaju vrijeme od samog igranja te da igračima tako ostaje malo energije za učenje mehanika. Miyazaki se složio te dodao da djelomično zbog toga likovi u njegovim igrama ne pričaju puno i da smatra da davanje igračima previše informacija često znači da moraju "manje raditi".

Processed with VSCO with c8 preset
Dino Šertović / REBOOT

Processed with VSCO with c8 preset
Dino Šertović / REBOOT
Hidetaka Miyazaki, Fumito Ueda, Ben Judd

- Želim da igrači u tom smislu imaju puno slobode. Previše priče, previše teksta i previše likova koji pričaju smanjuju uživanje, a svjetovi u video igrama stvoreni su da ih se istražuje i da se u njima igra - rekao je Miyazaki uz pomoć prevoditelja Bena Judda, inače američkog producenta video igara koji je dugi niz godina radio u japanskom studiju za razvoj video igara Capcom. Miyazaki je, međutim, dodao da on ne misli da igre s puno priče i teksta "treba eliminirati" te da čak razmišlja o tome da bi mogao pokušati napraviti igru koja je drukčija od njegovih dosadašnjih.

Ueda je rekao da je u igre ušao kao umjetnik, odnosno animator te da mu smatra da se igrači s igrama povezuju putem animacija, odnosno prirodnosti animacija. "Svaka animacija mora biti životna, mora prenositi neku emociju i zato svaku sličicu nekog pokreta pomno pregledavam. Želim osigurati da se igrači mogu povezati s likovima", rekao je Ueda. Miyazaki se nadovezao i rekao da su tijekom rada na igri Demon's Souls zaposlili baš animatore da rade animacije, jer su, kaže, prije te poslove nerijetko radili oni koji su izrađivali modele za likove i predmete.

- U mojim igrama fokus nije nužno na stvarnosti već na dobrom igranju. Spreman sam žrtvovati realnost da bi se igra mogla dobro igrati. Kako radim igre u kojima ima puno borbi, napadačke i obrambene animacije moraju biti precizne - pojasnio je Miyazaki. "Većina mojih igara ima neigrive likove. I ti likovi moraju biti prirodno animirani. Kao dizajner moram paziti na interakciju igrača sa svijetom", dodao je Ueda.

Unatoč tome što su im igre iznimno uspješno i što ih kritičari hvale, i Ueda i Miyazaki začuđujuće su nesigurni po pitanju svojih umjetničkih vizija. "Razmišljao sam o tome da napravim igru koja je smještena u Japanu, međutim nisam siguran bi li je igrači prihvatili jer uglavnom radim fantastične igre", rekao je Ueda. Miyazaki je pak rekao da su njegove igre smještene u svijetu koji kombinira stvarnost i fantastiku. Njegova posljednja igra, akcijska igra Sekiro: Shadows Die Twice, smještena je u povijesnu interpretaciju Japana. Oslanja se na činjenice, ali je "pojačana" nadnaravnim elementima.

- Je li bilo pametno igru smjestiti u Japan - pitao se Miyazaki i odmah počeo odgovarati: "Većina mojih svjetova ima poveznicu sa stvarnošću. Drukčija je to ljepota i drukčija je to snaga. Ti svjetovi imaju svoju istinu i meni je izazov povezati se s tim osjećajima. Bojao sam se hoće li igrači uživati. I dan danas se bojim jer su moj dosadašnje igre toliko drukčije od (Sekiro: Shadows Die Twice)."

Processed with VSCO with c8 preset
Dino Šertović / REBOOT
Ben Judd, Hidetaka Miyazaki, Fumito Ueda

Processed with VSCO with c8 preset
Dino Šertović / REBOOT
Hidetaka Miyazaki, Fumito Ueda, Ben Judd

Dizajneri su se složili da se na priči za video ne treba početi raditi rano. Ueda smatra da ne treba početi prije nego što je prototip izrađen dok Miyazaki drži da se pričom kao takvom ne treba previše opterećivati. "Vizuali i igranje definiraju igre. Priča dolazi tek poslije pa se može po potrebi modificirati. Igre su i tehnološki medij pa i taj element mora biti odličan prije nego što se počne raditi priča", rekao je Ueda. "Igranje mora biti duša. Istina, ima nešto zabavno u stvaranju i smještanju likova u svijet", dodao je Miyazaki, koji za sebe kaže da na igrama radi poput kipara koji tijekom rada mijenja djelo na kojem radi.

Ueda i Miyazaki kažu da razmještanje neprijatelja u igri također može oblikovati priču. "Jedan neprijatelj na jednom mjestu značit će jednu stvar dok će taj isti neprijatelj na drugom mjestu pričati potpuno drukčiju priču", rekao je Miyazaki. "Ako tom liku potom date važnu ulogu u priči, promjene će narušiti priču pa nema smisla vezati se uz priču. Morate biti fleksibilni."

Ueda je otkrio da se redoslijed neprijatelja u igri Shadow of the Colossus tijekom rada na igri stalno mijenjao. "Tijekom rada na igri morate stalno razmišljati o tome kako igra teče. Isto je bilo i sa sobama u Icu. Fleksibilnost je važna", pojasnio je. Miyazaki je dodao da većina ljudi koji rade na njegovim igrama ne dozna cijelu priču sve dok igra ne izađe.

Miyazaki je rekao da oduvijek bio ljubitelj igara, odnosno, kako se to u Japanu kaže, "otaku" ("otaku" je termin kojim se označavaju mlade osobe koje su do te mjere opsjednute računalima i određenim aspektima popularne kulture da pati njihov društveni život, op.a.). "Cijeli sam život volio igre. To je za mene bio jedini izbor. No, igrama sam se pridružio kao odrasla osoba pa sam stoga morao voditi računa o nekoliko elemenata", dodao je.

- Naime, igre zahtijevaju značajan vremenski ulog. Da bi ste bili dobri u njima, morate se koncentrirati, razmišljati i učiti. To vrijeme koje provedete igrajući igre ima vrijednost i igre zbog toga imaju budućnost. To je unikatan medij jer nijedan drugi to ne traži od konzumenta.

S druge strane, Ueda je rekao da nikada nije planirao raditi igre već da je htio raditi kao umjetnik. "Nisam bio siguran hoću li tako moći zarađivati. A to je bilo prije 20 godina", nasmijao se i dodao da se tek prije par godina pomirio s tim da će mu karijera biti video igre. "Mislim da su moje igre zato i bile dobre. Nisam se bojao da ću izgubiti posao jer ga na neki način nisam ni priželjkivao."

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
08. travanj 2024 04:44