'RADI ŠTO TI KAŽEM, A NE ŠTO RADIM'

RODITELJI TEHNOLOGIJU KORISTE JEDNAKO PUNO KAO I NJIHOVA DJECA Nešto manje od pola roditelja društvene mreže smatra korisnima, 15% ih smatra štetnima

 Kim Hong-Ji/File Photo / REUTERS

Nova studija sugerira da bi roditelji koji žele da njihova djeca provode manje vremena na svojim mobitelima prvo trebali sami smanjiti količinu vremena koju provode na mobitelima, piše Washington Post.

Studija koju je provela neprofitna organizacija Common Sense Media utvrdila je da roditelji na dan ispred raznoraznih ekrana provode u prosjeku 9 sati i 22 minute, s tim da od tog ukupnog vremena samo sat i pol posvećuju poslu. To znači da roditelji svoje uređaje koriste jednako puno kao i njihova djeca tinejdžeri.

Čak štoviše, prosječni roditelj na dan ispred ekrana provede 30 minuta više od prosječnog tinejdžera - ne računajući vrijeme provedeno u školi ili posvećeno pisanju domaće zadaće.

U sklopu studije Common Sense Media je ispitala 1.700 roditelja o njihovim medijskim navikama, navikama njihove djece i stajalištima o tehnologiji unutar obitelji. Studija je fokusirala na roditelje djece stare od osam do 18 godina.

'Mislio sam da su roditelji ispred ekrana oko četiri i pet sati - na kraju je ispalo dvostruko više', rekao je Jim Steyer, izvršni direktor u Common Sense Media. Roditelji su u studiji rekli da najviše vremena provode ispred televizije, dok su se iza njih našle video i društvene mreže.

Uzimajući u obzir podatke iz studije, neka stajališta roditelja djeluju pomalo kontradiktorno. Na primjer, 43 posto roditelja brine se da su njihova djeca previše online, međutim 78 posto roditelja je reklo da se smatraju dobrim uzorima.

'Roditelji su najvažniji učitelji i uzori koje djeca imaju', rekao je Steyer. 'Mislim da je ovdje riječ o klasičnoj situaciji - 'Radi što ti kažem, a ne što radim'.'

Studija je također pokazala da količina vremena provedena s tehnologijom nije kod svih roditelja uspjela smanjiti strah od Interneta. Roditelji iz latinoameričkih država, koji s medijima na dan provode 10 sati i koji će s djecom spremno pričati o njihovih online aktivnostima, najviše se boje negativnih utjecaja koje tehnologija može imati na njihovu djecu.

Ukupno gledajući, 94 posto roditelja je reklo da tehnologija može imati pozitivan utjecaj na njihovu djecu. Kada se radi o društvenim mrežama, 45 posto roditelja smatra da su dobre za održavanje odnosa dok njih 15 posto smatra da su štetne.

Ellen Wartella, direktorica Centra za medije i ljudski razvoj pri Sveučilištu Northwestern rekla je da se čudi što roditelji toliko puno vremena provode ispred ekrana te da je zanima kako roditelji nadgledaju svoju djecu dok konzumiraju medije i tehnologiju. Naime, dvije trećine roditelja je otkrilo da im je važnije nadgledati djecu dok koriste medije nego što važno poštivati njihovu privatnost.

Wartella je dodala da je zanima kako će se današnja djeca, a sutrašnji odrasli odnositi prema privatnost te kako će to utjecati na buduće stavove o privatnosti općenito. 'Djeca su danas do određene mjera naviknuta na to da ih se stalno promatra. Pretpostavljam da većina od njih zna da ih se prati kada idu na YouTube', dodala je.

Steyer je rekao da cilj studije nije bilo pokazati da je tehnologija zla niti da se roditeljima nabija grižnja savjesti zbog vremena provedenog ispred ekrana. 'Htjeli smo natjerati roditelje da razmisle o tome kako mogu s djecom pričati o tehnologiji. Nedvojbeno je da tehnologija može biti odličan alat, ali to ovisi o tome koliko je koristite', dodao je Steyer.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 03:18