KAZNA ZBOG IGRANJA ILI NEŠTO VIŠE?

Ruski YouTuber bi mogao završiti u zatvoru na pet godina zbog hvatanja pokemona u crkvi

 Ruslan Sokolovsky / YOUTUBE
Ruslan Sokolovsky u kolovozu je snimljen kako igra Pokemon Go u Crkvi krvi i časti svih svetaca u ruskom gradu Jekaterinburgu

Ruskom YouTuberu prijeti petogodišnja zatvorska kazna nakon što se snimio kako igra Pokemon GO u crkvi, piše The Guardian.

Ruslan Sokolovsky je snimljen kako lovi pokemone u Crkvi krvi i časti svih svetaca u ruskom gradu Jekaterinburgu početkom kolovoza kada je ludnica oko Pokemona bila na svom vrhuncu.

Na početku videa koji je do sada pogledan više od milijun i 100 tisuća puta, vlogger govori o novinskim napisima kojima se upozorava igrače da bi mogli završiti u zatvoru ako bi igrali Pokemon GO u crkvi.

'Kako je moguće uvrijediti nekoga ulaskom s u crkvu s pametnim telefonom? Odlučio sam uhvatiti nekoliko pokemon u crkvi jer, zašto ne? Vjerujem da je i sigurno i legalno. Idemo', rekao je Sokolovsky na početku videa.

U izjavi objavljenoj u subotu, lokalni su dužnosnici rekli da je 21-godišnjak optužen za poticanje mržnje i vrijeđanje vjerskih osjećaja te da je pritvoren na dva mjeseca. Dodali su da bi kazna za mladića mogla dosegnuti i pet godina zatvora. Temeljem iste su optužbe dvije članice punk kolektiva Pussy Riot poslane u zatvoru na dvije godine 2012. godine.

Sokolovsky, koji ima nešto manje od 300 tisuća pretplatnika na YouTubeu, prethodno je radio videe u kojima je kritizirao rusku crkvu. Nakon što su njegov video emitirali ruski mediji on je snimio nekoliko videa sa svojim reakcijama.

Mnoge javne osobe reagirale su na uhićenje Sokolovskog. Glasnogovornik Ruske pravoslavne crkve Vladimir Legojda usporedio je Sokolovskog s Charlie Hebdoom te je dodao da mladić nije uhićen zbog hvatanja pokemona, dok je gradonačelnik Jekaterinburga Jevegenij Roizman rekao da je uhićenje vloggera sramota te da se 'ne može nekoga uhititi zbog idiotizma'. Pussy Riot je putem svog Twitter profila pružio podršku Sokolovskom.

Pokemon GO nije službeno izdan u Rusiji, a cijela je država prema igri neprijateljski nastrojena. Ministar informiranja Nikolaj Nikiforov rekao je da sumnja da su 'špijunske agencije doprinjele izradi igre'.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 06:38