BORBA ZA TRON SE NASTAVLJA

SONY PREDSTAVIO DVA NOVA PLAYSTATIONA Otkriveno i koliko će koštati!

Novi standardni Playstation 4 i Playstation 4 Pro na predstavljanju u New Yorku
 Brendan McDermid / REUTERS
Sonyjevo nadograđivanje postojećih konzola usred njihovog životnog ciklusa je bez presedana, a dolazi nakon Microsoftove najave da će sljedeće godine na jesen izdati poboljšanu verziju svoje Xbox One konzole kodnog imena 'Project Scorpio'

Sony je u četvrtak u New Yorku obradovao igrače video igara diljem svijeta predstavivši ne jednu, već dvije nove igraće konzole te je time okončao višemjesečne spekulacije i nagađanja koje su kružile oko tvrtke.

'Prije tri sam godine stajao na pozornici sličnoj ovoj kada smo predstavili Playstation 4 i otkrili svoju viziju budućnosti igranja', rekao je predsjednik Sonyjeve podružnice za interaktivnu zabavu Andrew House na početku svoje prezentacije. 'Danas smo se vratili kako bismo vam predstavili sljedeći evolucijski korak naše Playstation platforme.'

Sony je prvo predstavio novu iteraciju Playstationa 4 koji će biti tanji od aktualnog modela te koji će se prodavati za 299,99 eura (točna cijena za hrvatsko tržište još nije poznata). Taj model neće doživjeti nadogradnju u smislu komponenti, ali će prema izjavi Housea biti energetski učinkovitiji. Prema najavama Sonyja konzola će biti dostupna 'na većini tržišta' od 15. rujna.

Druga konzola koju su House i Sony predstavili, imena Playstation 4 Pro, usmjerena je prema najzahtjevnijim igračima. 'S Playstationom 4 Pro želimo našim igračima donijeti inovaciju te najmoćnije vizuale i grafiku', rekao je House. Bitne karakteristike ove snažnije verzije Playstationa 4 je da će nuditi igračima mogućnost igranja u 4K rezoluciji (4096×2160 piksela) s visokim dinamičkim rasponom boja (HDR) te sa stabilnijim i većim brojem sličica u sekundi uz tvrdi disk kapaciteta 1 terabajta. Naravno, sve je to uvjetovano posjedovanjem televizije odnosno monitora koji takvu sliku može prikazati. Playstation 4 Pro će zbog toga biti naoružan snažnijim procesorom i grafičkom karticom od standardnog modela, međutim točne komponente nisu predstavljene.

House je najavio, a nekolicina izdavača i razvojnih studija potvrdilo, da će određene postojeće igre biti ažurirane kako bi ih se moglo igrati na Playstationu 4 Pro. Među naslovima koji će biti naknadno ažurirani za igranje na Playstation 4 Pro sustavu nalazi se i Uncharted 4: A Thief's End, a buduća izdanja kao što su Call of Duty: Infinite Warfare, Horizon: Zero Dawn, Mass Effect: Andromeda i Days Gone na tržište će doći s poboljšanjima za Playstation 4 Pro sustav.

Playstation 4 Pro trebao bi, prema najavama Marka Cernyja, glavnog arhitekta Playstation 4 sustava u svim svojim iteracijama, poboljšati i igranje u virtualnoj stvarnost koje na Playstation platformu stiže u listopadu ove godine (Playstation VR prodavat će za 399 eura, a točna cijena za hrvatsko tržište trenutno nije poznata).

U slučaju da igrači nemaju 4K televizor koji podržava HDR, kupnja Playstationa 4 Pro će igranje mnogih igara poboljšati kroz stabilizaciju i povećanje broja sličica u sekundi. S druge strane, postojeći Playstationi 4 dobit će putem zakrpe HDR mogućnosti, no mogućnost reproduciranja veće količine i nijansi boja ovisit će o televizoru, odnosno monitoru koji igrači koriste.

Osim boljeg igranja, Playstation 4 Pro će zbog svoje veće grafičke moći i video sadržaje prikazivati u 4K rezoluciji, a House ja najavio da će za konzolu biti kreirane posebne aplikacije za Netflix i YouTube koje će omogućiti gledanje video sadržaja u 4K rezoluciji.

Playstation 4 Pro bi se na tržištu trebao pojaviti 10. studenog, a cijena će mu biti 399 eura (točna cijena za hrvatsko tržište još nije poznata).

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 03:12