OPEN-SOURCE

Stiže Diaspora, društvena anti-Facebook mreža

Popularni Facebook 15. rujna dobiva konkurenciju koja će više štititi privatnost korisnika. Razvila su je četiri američka studenta

Najpopularnija društvena mreža na svijetu Facebook za 3 tjedna dobiva konkurenciju- Diasporu, projekt četvorice studenata koji su za realizaciju ove nove mreže potrošili 200.000 dolara. Navodno je i osnivač Facebooka donirao neke novce.

Diaspora je open-source verzija Facebooka koju su Daniel Grippi, Maxwell Salzberg, Raphael Sofaer i Ilya Zhitromirskiy napravili nakon niza kritika zbog nepoštovanja privatnosti na Facebooku. Diaspora korisnicima omogućava direktnu izmjenu fotografija, videa i poruka bez korištenja posrednika kao što su Facebook, Flickr, Google ili Twitter. Da bi se to ostvarilo, svaki korisnik mora imati vlastiti serverski prostor u sustavu čime se osigurava potpuna privatnost.

"Korisnicima želimo vratiti punu kontrolu nad onim što dijele na profilima," rekao je Max Salzberg, jedan od osnivača Diaspore koji su za projekt trebali novac. Polovicu od 200.000 prikupljenih dolara ostvarili su su putem web-servisa Kickstarter .

Ova mreža bit će "mreža otvorenoga koda" što znači da će pružati mogućnost svima koji su zainteresirani da sudjeluju u njezinu razvoju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 19:24