NATAL

Stiže videoigrica kao iz ‘Star Treka’: prepoznaje glas, lice i sve pokrete

Nekad su bile popularne igrice poput Pacmana, danas je to Wii, ali što nas čeka sutra, u avatarskoj budućnosti

Dan nakon Božića, kad počinju velike rasprodaje, nisam se dao izvući iz dućana Tommy Hilfiger u njujorškom kvartu SoHo. Ali ne zbog sniženja, već zbog kultne stare videoigrice Ms. Pacman koja stoji u kutu dućana.

Videoigrice su daleko odmakle od PacMana: danas su popularni Grand Theft Auto na prijenosnom Playstationu ili igrice na Nintendovoj konzoli Wii, koja je prva smislila kako čitati pokrete ruku i nogu igrača. Ako se tučete u videoigrici, više ne lupate po gumbima i joysticku, već stvarnim pokretima ruku zadajete udarce. I uvijek postoji netko tko ide još dalje. Ovdje je to Microsoftov Xbox 360 i projekt nazvan Natal.

Wii je zadržao upravljač - u Natalu ga nema. Kamera instalirana u igraćoj konzoli čita pokrete igrača. I to ne samo pokrete jednog dijela, nego cijelog tijela. Jedna kamera prati pokrete ruku, nogu, vrata, zglobova, kuka... (ukupno 48 točaka na tijelu), a druga mjeri koliko ste daleko od ekrana tako da registrira i pokrete naprijed-nazad. Tehnologija prepoznavanja glasa omogućuje igraču da izdaje naredbe. Sve je kao u Star Treku... Stanete pred igru i ona prepozna vaše lice i ulogira vas. Kažete nešto poput: “Otvori mi nogomet.” Zaletite se. Zamahnete nogom. Goool!

Tehnologija prepoznavanja toliko je precizna da je, prilikom testiranja, Natal znao odrediti je li igrač muško ili žensko i dati mu odgovarajući avatar. Natal je još u fazi pilot-projekta i nije na tržištu, ali svi koji su ga testirali oduševili su se - uključujući i Stevena Spielberga

“Natal me prepoznao kao potpunu osobu. Prepoznao je moje noge, ruke, sve pokrete, i prihvatio me kao osobu unutar virtualnog svijeta igrice”, rekao je Spielberg.

Ne zna se kad će se točno Xbox 360 Natal pojaviti u trgovinama, ali nagađa se da bi to moglo biti ove godine.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 23:18