NOVA GENERACIJA

TESTIRALI SMO NAJPRODAVANIJE SAMSUNGOVE MODELE U HRVATSKOJ Galaxy A5 i A3 po svemu su se približili premium klasi, nažalost i po cijeni

 CROPIX

Samsung je prošli petak na naše tržište pustio novu generaciju svoje u Hrvatskoj najprodavanije serije pametnih telefona Galaxy A - riječ je o uređajima srednjeg ranga koji postoje u tri verzije veličina i specifikacija, A3, A5 i A7.

Korejska tvrtka, doduše, u Hrvatskoj neće prodavati najveći model A7 pa smo tako testirali modele A5 i A3 za 2017. godinu. Već na prvi pogled vidljivo je da su ovi telefoni po svemu primaknuti Samsungovoj premium liniji Galaxy S (nažalost, to se odnosi i na cijenu). Premda u dizajnu nema ničega što će ikome oduzeti dah, radi se o fino dizajniranim pametnim telefonima klasične Samsungove filozofije Identično su dizajnirani, osim razlike u veličini: A5 ima zaslon s dijagonalom od 5,2 inča, a A3 od 4,7.

Izrađeni su od stakla koje je blago zaobljeno i s prednje i sa stražnje strane, tako da ugodnije leže u ruci, a gledano s prednje strane zaobljenost daje izraženiji premium izgled, vrlo blizak Galaxyju S7, koji je bio očti uzor. Oklopljeni su snažnim i na ogrebotine izdržljivim staklom Corning Gorilla Glass 4, dok su rubovi telefona napravljeni od metala. Naravno, naš crni testni model bio je pravi magnet za otiske prstiju, ali to je kod stakla neizbježno. Leća kamere je sasvim uklopljena u tijelo, tako da nema nikakve iritantne grbe na poleđini. S donje se strane nalazi USB-C utor za punjenje te utor za slušalice, a zvučnik je pomaknut na gornju desnu stranu kućišta, jer se većina igara i videa gleda u horizontalnom načinu pa se ovako zvučnik ne prekrije rukom. Na prednjoj strani je klasična Samsungova tipka “home” (sa senzorom otiska prstiju koji, nažalost, prečesto zna frustrirajuće loše funkcionirati), pokraj koje su i druge dvije virtualne tipke za navigaciju kroz Android.

Dolaze u četiri boje - crna, zlatna, plava i ružičasta. Kao što smo spomenuli, u odnosu na prethodnu generaciju, telefoni su značajno poboljšani. Prije svega, tu je činjenica da su sada otporni na vodu i prašinu po standardu IP68. Dakle, mogu preživjeti uranjanje u vodu do dubine od 1,5 metara do 30 minuta - ali samo u slatku.

Za morsku vodu garancije nema. Zasloni na oba uređaja su standardni Samsungovi Super AMOLED ekranim kojima se zaista nema što prigovoriti (osim ako nekome smetaju vrlo zasićene i žarke boje). A5 ima Full HD rezoluciju, A3 samo HD. Manji i jeftiniji model ima i nešto slabiji procesor, gigabajt manje RAM-a i 16 gigabajta interne memorije umjesto 32 kod modela A5. Radu se također nema što prigovoriti, za ovu klasu uređaja performanse su i više nego adekvatne. Baterija na oba uređaja je ni posebno dobra ni posebno loša, dan, eventualno nešto više.

Zagreb, 030217. 
U Samsung Experience Store Arena na konferenciji za medije, predstavljena je nova Samsung Galaxy A serija te pametni sat Gear S3. Program je vodila Iva Sulentic.
Foto: Neja Markicevic / CROPIX
Neja Markicevic / CROPIX

Ono što bi se moglo prigovoriti Samsungu jest što telefoni dolaze s Androidom 6.0, a ne s verzijom 7.0 Nougat (iako bi mogućnost nadogradnje trebala doći uskoro). Sučelje neće iznenaditi nikoga tko je ikada koristio neki Samsungov smartphone. Na Android je nalijepljen Samsungov TouchWiz uz koji dolaze pojedine Samsungove aplikacije, kao i Office paket. Sučelje ima nekoliko vrlo korisnih stvari. Recimo, tu je opcija zaključavanja aplikacija: umjesto zaključavanja cijelog telefona, može se stvoriti zaseban folder u koji se mogu smjestiti aplikacije koje korisnik želi zaštititi. Ujedno, moguće je instalirati istu aplikaciju za dva različita korisnika telefona. S premium segmenta spuštena je i opcija “always on” zaslona.

Pa tako kada je telefon zaključan na ekranu uvijek možete vidjeti vrijeme, datum, temperaturu, imate li neke notifikacije, kalendar itd. Postoji i opcija slanja SOS poruka - s tri brza pritiska na tipku za paljenje odabrani kontakti dobit će SOS poruku skupa s vašom zadnjom lokacijom, fotografijama snimljenima s prednjom i stražnjom kamerom i 5 sekundi zvučnog isječka. Kamera, posebno na modelu A5, jedna je od najboljih što se može pronaći na telefonima srednjeg ranga. Posebno je impresivna brzina okidanja, osim u uistinu lošim svjetlosnim uvjetima. S otvorom blende od f/1.9 fotografije pritom ispadaju fantastično vjerne stvarnosti, pune detalja.

Zagreb, 030217. 
U Samsung Experience Store Arena na konferenciji za medije, predstavljena je nova Samsung Galaxy A serija te pametni sat Gear S3. Program je vodila Iva Sulentic.
Foto: Neja Markicevic / CROPIX
CROPIX

I prednja kamera ima isti otvor blende i veličinu senzora pa su i selfiji izvrsne kvalitete. Sučelje kamere je pritom vrlo pojednostavljeno, postoji i PRO način rada koji, međutim, ne nudi mnogo toga, ali je zato vrlo korisna opcija “sefie panorame”, kod koje se pomicanjem kamere može snimiti selfije vrlo širokog kadra. U konačnici, Galaxy A3 i A5 - posebno A5 - pametni su telefoni koji se nalaze na razmeđu srednje i visoke klase, lijepo su dizajnirani, imaju odlične kamere i pojedine značajke koje se mogu naći tek na višestruko skupljim telefonima, međutim, u ovom trenutku se čini da je cijena malo previsoka s obzirom na to da se, recimo, za 1000 kuna više u odnosu na A5 može dobiti Samsungov Galaxy S7, koji je, iako star već godinu dana, ipak superioran.

Samsung Galaxy A5 2017.

Procesor: Samsung Exynos 7 Octa 7880

RAM: 3 GB

Memorija: 32 GB, proširivo karticama za još 256 GB

Zaslon: 5,2-inčni Super AMOLED, 1920 X 1080 piksela, 424 ppi, Corning Gorilla Glass 4

Kamera: 16 MP, f/1.9, OIS, prednja kamera 16 MP, f/1.9

Baterija: 3000 mAh

Operativni sustav: Android 6.0 Cijena: 3499 kuna

Samsung Galaxy A3 2017.

Procesor: Samsung Exynos Octa 7870

RAM: 2 GB Memorija: 16 GB, proširivo karticama za još 256 GB

Zaslon: 4,7-inčni Super AMOLED, 1280 X 720 piksela, 312 ppi, Corning Gorilla Glass 4

Kamera: 13 MP, f/1.9, prednja kamera 8 MP, f/1.9

Baterija: 2350 mAh

Operativni sustav: Android 6.0 Cijena: 2699 kuna

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 01:22