ISPRAĆAJ POKOJNIKA 2.0

U JAPANU MOŽETE UNAJMITI ROBOTA DA VAM VODI OBRED POGREBA Robot može "uskočiti" kada svećenik nije dostupan, a i jeftiniji je od svećenika

    AUTOR:
    • Hina

  • OBJAVLJENO:
  • 24.08.2017. u 13:20

A funeral undertaker prays after dressing a model during an encoffinment competition at Life Ending Industry EXPO 2017 in Tokyo, Japan August 24, 2017 REUTERS/Kim Kyung-Hoon
Kim Kyung-Hoon / REUTERS

Jedna japanska tvrtka dala je novu ulogu humanoidnom robotu SoftBanka, nazvanom "Pepper", a to je uloga budističkog redovnika za vođenje pogrebnih obreda tako da se sada u tu svrhu umjesto svećenika može unajmiti robot.

Na sajmu pogrebne industrije "Life Ending Industry Expo" u Tokiju bio je izložen u srijedu robot koji je pjevao sutre kompjuteriziranim glasom dok je udarao u bubanj.

Tvrtka Nissei Eco napravila je softver za pogrebe za "Peppera", robota kojega je predstavio SoftBank Group Corp. 2014.

Japansko stanovništvo sve je starije i mnogi budistički svećenici primaju manje financijske potpore od svojih zajednica tako da su neki od njih prisiljeni potražiti dodatne poslove, izjavio je Michio Inamura, savjetnik tvrtke Nissei.

Robot za pogrebe mogao bi "uskočiti" kada svećenik nije dostupan, smatra on. Osim toga, najam ovog robota košta manje od 50.000 jena (oko 380 eura) po sprovodu u usporedbi s više od 240.000 jena (oko 1800 eura) koliko košta svećenik.

Robot još nije dobio ponudu za posao.

Tagovi

ELIPSO

Izdvajamo