BLASFEMIJA

UPAO U KLOPKU NA FACEBOOKU, SADA ĆE PLATITI ŽIVOTOM 'U komentarima je počinio neoprostiv prekršaj, to se kažnjava smrtnom kaznom'

 Dado Ruvic / REUTERS

Pakistanski je sud na smrt osudio muškarca zbog objavljivanja bogohulnog sadržaja na Facebooku, piše BBC. Taimoor Raza je osuđen nakon što je navodno na društvenoj mreži u komentarima pisao o proroku Muhamedu, svojim ženama i prijateljima.

Javni tužitelj koji je bio uključen u slučaj vjeruje da je ovo prvi put da je netko osuđen na smrt zbog aktivnosti na društvenim medijima. Ova je presuda zabrinula borce za ljudska prava, dok Facebook još nije komentirao slučaj.

Američka je tvrtka u ožujku najavila da će poslati specijalnu radnu grupu u Pakistan kako bi s tamošnjom vladom prodiskutirala o njihovim stavovima prema bogohulnom sadržaju na društvenoj mreži. Iz Facebooka su dodali da još uvijek žele zaštititi 'privatnost i prava' svojih korisnika.

Pakistanski premijer Nawaz Sharif je blasfemiju opisao kao 'neoprostiv prekršaj'.

Ročište u Razinom predmetu održano je na sudu za protuterorizam u Bahawalpuru, 498 kilometara udaljenom od Islamabada.

Razin je odvjetnik rekao da se 30-godišnjak, ne znajući s kime zapravo razgovara, upustio u raspravu o islamu sa službenikom za protuterorizam. Javni je tužitelj rekao da je optuženi uhićen nakon što je uz pomoć svog mobitela na jednoj autobusnoj stanici puštao govor mržnje i bogohulni materijal. Mobitel mu je nakon toga oduzet i analiziran.

Raza će se moći na smrtnu presudu žaliti višem sudu u Lahoreu, a ako bude potrebno, moći će se žaliti i pakistanskom vrhovnom sudu.

Lokalne novine The Express Tribune izvijestile su da je ova presuda donesena samo nekoliko dana nakon što je jednom sveučilišnom profesoru uskraćena mogućnost plaćanja jamčevine nakon uhićenja u Pakistanu zbog navodnog bogohuljenja na društvenim medijima.

Amnesty International nedavno je objavio kritiku pakistanskih zakona protiv blasfemije. 'Omogućuju zlostavljanje i krše međunarodne pravne obveze svoje zemlje da poštuje i štiti cijeli niz ljudskih prava, uključujući i slobodu prakticiranja religije i vjere te mišljenja i izražavanja', stoji u kritici Amnesty Internationala. 'Kada se nekoga optuži može mu se uskratiti mogućnost uplaćivanja jamčevine te im se može dugo i nepošteno suditi.'

Pakistan je prije sedam godina privremeno zabranio pristup Facebooku jer se putem društvene mreže promoviralo natjecanje u crtanju proroka Muhameda - čina koji mnogi muslimani smatraju uvredljivim.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. travanj 2024 10:12