KOLIKO DOISTA VRIJEDI?

VELIKI TEST JUTARNJEG: 20 DANA S HIT TELEFONOM Mnogi se tako reklamiraju, ali ovaj mobitel je baš najbolji dosad

 Ilija Matanović
 

Sve su rjeđa pojava novi pametni telefoni koji nečime iznenade, koji donose neke nove inovacije i zanimljiva rješenja, a posebno u drugoj polovici ove godine nismo imali priliku vidjeti išta osim evolutivnih pomaka. Međutim, danas je u redovnu prodaju u Hrvatskoj došao telefon koji je i na ovom vrlo zasićenom tržištu uspio izbaciti nekoliko vrlo interesantnih rješenja - Huawei Mate 20 Pro.

Riječ je o nasljedniku prošlogodišnjeg modela Mate 10 Pro i uređaju koji predstavlja vjerojatno najkompletniji smartphone koji se može pronaći na trenutnom tržištu. Jutarnji je testirao Mate 20 Pro posljednjih desetak dana i ovo su zaključci.

Noviteti

Mate 20 Pro donosi nekoliko značajki koje ili nikada prije nisu bile viđene na pametnim telefonima ili su dosad postojale na vrlo nišnim telefonima, kao i telefonima do kojih je bilo vrlo komplicirano doći ako živite u Hrvatskoj. Primjerice, ovo je prvi masovno dostupni telefon koji donosi senzor za otisak prsta ispod ekrana. Ne ispod ekrana u smislu da se nalazi na dnu ekrana, nego je doslovno pod samim zaslonom. Riječ je o optičkom senzoru koji je smješen otprilike na vrhu donje trećine zaslona i svakome tko voli tenhologiju bit će to vrlo impresivna inovacija. Čim približite prst ekranu na njemu zasvijetli mala ikonica, a ostalo je isto kao kod standardnog senzora. Doduše, nije tako brz kao što su Huaweijevi senzori inače brzi, što je razumljivo, ali je dovoljno brz da u praksi ne predstavlja problem. Jedino što se prst na senzoru mora držati djelić sekunde duže nego kod običnog.

Osim toga, taj senzor radi u suradnji s još jednom inovacijom za Huawei, ali i za bilo kojega drugog proizvođača koji nije Apple. Naime i nažalost, Mate 20 Pro na vrhu ekrana ima puno veći “notch”, urez u zaslon, nego što su ga imali njihovi dosadašnji modeli. No za to postoji razlog - tu se sada skriva cijela plejada senzora i kamera za 3D mapiranje i prepoznavanje lica, koja je, sudeći prema specifikacijama, dosta doslovno prekopirana od Applea. Otključavanje licem u praksi radi odlično i zbilja je superbrzo (doduše, pojavio se jedan slučaj da je čovjek uspio otključati Mate 20 Pro samo zato što liči na vlasnika telefona, ali za nadati se da je to softverski popravljivo).

FOTOGALERIJA: Huawei Mate 20 Pro i pogled kroz njegov objektiv

Novitet koji možda nije tako zabavan, ali je beskrajno koristan je sljedeći: Huawei Mate 20 Pro je prvi masovno dostupni telefon koji ima superbrzo punjenje od 40W. To znači da se njegova zbilja ogromna baterija od 4200 mAh napuni do 70 posto u približno 30 minuta, a do 100 posto za dodatnih 30 ili čak nešto manje prema mojim mjerenjima. Čovjek bi očekivao da se telefon abnormalno zagrije kada se puni tako brzo, ali to nije bio slučaj. Negdje između 60 i 70 posto postane nešto jače topao, ali ni u jednom trenutku to ne postaje zabrinjavajuće. Serija Mate i dosad je bila baterijski šampion, a to je ostala i sada, jer čak i uz izuzetno intenzivno korištenje vrlo je teško iscijediti bateriju u jednom danu, a ako ste relativno normalan korisnik mogli biste imati i dvodnevnu bateriju. Četiri ili pet sati upaljenog zaslona dobit ćete bez da se uređaj pošteno oznoji, a uglavnom i nekoliko sati više.

Ono što kod baterije jest dosta zabavno - i još je jedna premijera na pametnim telefonima - je reverzibilno punjenje: Mate 20 Pro, koji je sada opremljen brzim bežičnim punjenjem, može puniti druge telefone. Stvari radi sjajno, samo treba otvoriti tu opciju u postavkama, prisloniti Mate na poleđinu drugog telefona koji ima mogućnost bežičnog punjenja i Huawei će mu početi prebacivati struju. Čak i preko zaštitne maske.

Dizajn i izrada

Huawei nikada nije imao problema s harvderom, pa nema ni sada. Mate 20 Pro je premium uređaj i to se vidi na svemu. Materijali su prvorazredni, izrada je besprijekorna. Uređaj je jako izduljen i stanjen, što olakšava manipuliranje jednom rukom. Premda ima ogromnu bateriju, nije ni debeo ni težak. Crvena tipka za paljenje je super detalj. Iako je to stvar ukusa, meni uređaj izgleda briljantno, premda nitko neće optužiti Huawei da pati od viška originalnosti: naime, da Samsung Galaxy S8+ i iPhone XS dobiju dijete - bio bi to Mate 20 Pro.

Ekran i poleđina su fino zaobljeni kao kod Samsunga, a “notch” je dignut s iPhonea. Ali, kada ga okrenemo na leđa, Mate 20 Pro počinje pucati od originalnosti. Trostruka kamera i bljeskalica raspoređeni su u kvadar na sredini stražnjeg panela i to je odlično (čak je eliminiralo i klackanje dok tipkate na telefonu koji leži na stolu). No glavna stvar je sama konstrukcija stražnjeg panela, barem onoga u plavoj boji koju smo imali na testu. Naime, Huawei je uspio napraviti teksturu koja je glatka kada se preko nje prelazi prstom, a hrapava kada se upotrijebi nokat.

Rezultat je trojak: izgleda izvrsno, ne skuplja otiske tako drastično kao ulašteni stakleni paneli i manje je sklisko od običnog stakla. I da, nije reflektivno. Ja bih uvijek odabrao ovu boju. Na našem tržištu bit će dostupne još crna i “twilight” boja, koje nemaju tu teksturu nego su sjajne, vrlo reflektivne i magneti za otiske. Twilight, doduše, opet izgleda više nego genijalno, gradijent se presijava od ljubičaste, preko plave do crne i u svim nijansama između.

Zaslon

Huawei je na Mate 20 Pro napokon podignuo rezoluciju na Quad HD (premda će novokupljeni uređaj biti namješten na Full HD, to se mora promijeniti u postavkama). Ekran ima dijagonalu od 6,39 inča, zaobljen je na rubovima i spušta se prema poleđini kao Samsungovi “edge” paneli. Ono što me prilično iznenadilo jest što ekran Matea 20 Pro ne izrađuje Samsung, nego neka kineska kompanija. To je iznenađujuće jer se dosad pokazalo da nitko osim Samsunga, čini se, ne može napraviti vrhunski OLED panel za pametne telefone.

E, pa i to se promijenilo, jer ovo je izvanredan ekran. Oštar, precizne reprodukcije boja, odličnih kutova gledanja, nema “color shiftinga” kao kod mnogih drugih. Možda nema baš astronomsku razinu svjetline kao Note9 ili iPhone XS, ali nije ni daleko. Po defaultu je ekran u postavkama namješten na življe boje i to je bolje ne dirati (iako će boje biti vjernije reproducirane na normalnoj postavci, sve će izgledati nekako isprano). Zaobljeni rubovi ekrana su nešto što se možda moglo i izbjeći, od toga nema nikakve koristi osim estetske, a može donijeti samo probleme poput neželjenih dodira koje uređaj interpretira kao namjerne komande. “Palm rejection” je solidan pa se to ne događa strašno često, ali se ipak događa više nego što bi trebalo.

Performanse i softver

Mate 20 Pro je prvi Android koji na tržište dolazi sa sistemskim čipom izrađenim na 7-nanometarskom procesu. Ako ne znate što to znači, nije važno, važno je samo znati da to donosi puno moćnije performanse uz niži utrošak energije. Na tom procesu je, recimo, napravljen iPhoneov A12 Bionic, a bit će i budući Qualcommovi Snapdragon čipovi. Mateov Kirin 980, ukratko, ne razočarava, radi munjevito brzo i ne zastajkuje nikada. Animacije su praktički nevidljive, aplikacije jure ekranom. Iako tu s Huaweijem treba biti oprezan, benchmark testovi su pokazali da Kirin 980 zaostaje jedino za Appleovim A12 Bionicom, a da sve ostale čipove pobjeđuje po performansama.

Mate 20 Pro je i jedan od prvih telefona s novom verzijom Androida, 9.0 Pie, na što je nalijepljena Huaweijeva nadogradnja EMUI 9.0. Mnogi doslovno mrze Huaweijevu verziju Androida, a ovaj put je kineska tvrtka poslušala i njih - bili su blaže ruke, manje je nepotrebnih aplikacija i opcija, a zadržane su neke korisne. Za navigaciju sučeljem dodane su geste, koje su nalik onima sa Xiaomija i koje rade okej, osim što je malo teže na zaobljenom ekranu izvesti gestu za natrag, a to je povlačenje prstom od ruba zaslona prema sredini. Gesta za odlazak na početni ekran je povlačenje prstom od dna zaslona, a ulazak u multitasking povlačenje od dna pa zadržavanje na sredini (poznato s iPhonea). Google Assistant se priziva povlačenjem prstom od dna, ali na rubu zaslona. Ako povučete prstom od dna i na rubu zaslona, ali povučete prst dijagonalno, e onda ćete prebaciti telefon u način rada za jednu ruku, gdje se radna površina ekrana smanji. Da, to je jako puno gesti na malom prostoru i može biti problematično. Srećom, korisnik ima još opciju klasičnih tipki i Huaweijeve virtualne jedne tipke, koja je, inače, odlična. Sve u svemu, vrlo dobro.

Kamera

Trostruka kamera je uz jednu bitnu razliku prenesena s Huaweija P20 Pro, koji je i dosad imao jednu od najboljih kamera na telefonima. Razlika je u tome što je umjesto monokromatskog senzora Huawei stavio ultraširokokutnu leću. Premda to znači manju količinu detalja (što je čak i primjetno na slikama), sada je to puno korisniji paket: na raspolaganju je, dakle, ultraširoka, standardna i 3X zum leća. Kamera je, naravno, izvrsna, posebno za snimanje pri slabijem osvljetljenju. Huawei tu doista nema konkurenciju, a noćni način snimanja, gdje se telefon drži u ruci a kamera snima ekspoziciju od 6 sekundi, je neka luđačka magija. Na taj se način se mogu dobiti zbilja neviđene fotografije, a često sam to koristio i za dnevne fotografije. Količina detalja koja se na taj način izvlači je suluda. iPhone XS, Samsung Note9 ili Pixel 3 možda su bolje “point & shoot” kamere, kamere za slikanje bez posebnog razmišljanja, ali neke stvari koje može izvesti Mate 20 Pro ti uređaji ne mogu ni sanjati. Video također profitira od te sjajne stabilizacije koju Mate 20 Pro ima, a postoji i novi način rada nazvan AI Color, kod kojeg se dobije svojevrsni “Sin City” efekt - osoba koja je u fokusu je u boji, a pozadina crno-bijela. Iako ima povremenih bugova, mora se priznati da je tehnologija dosta impresivna.

Cijena

Nažalost, s Mateom 20 Pro i Huawei je probio granicu od 1000 eura. Čini se da su proizvođači telefona odlučili da tržište to može podnijeti i ne treba gajiti iluzije da će cijene ići u rikverc, ikada više. S Mateom 20 Pro je barem donekle jasno zbog čega je Huawei smatrao da ga može prodavati za 7499 kuna - senzor otiska ispod ekrana, sklop 3D senzora i kamera, superbrzo punjenje, plus jedan od najboljih pametnih telefona na tržištu, s odličnim ekranom, baterijom i ponajboljom kamerom. Je li to previše novca? Naravno, ali ponovit ću ono što sam svojedobno rekao za Samsung Galaxy Note9 i što možda još više vrijedi za Mate 20 Pro - da, to je puno previše novca, ali ako postoji telefon koji vrijedi 1000 eura, onda je to definitivno ovaj.

Telefon u redovnu prodaju kreće 6. studenog, a u prednarudžbama postoje mnogi paketi u kojima se uz Mate 20 Pro dobiva brzi bežični punjač, nova Huaweijeva memorijska kartica koja je dimenzijama identična nano SIM kartici, pa čak i novi Huaweijev pametni sat Watch GT.

Nažalost, u Hrvatskoj se neće prodavati regularni Huawei Mate 20, kao ni gejmerski model Mate 20X, s ekranom od 7,12 inča.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 06:56