ZA SVE JE KRIV SPAMBOT

VELIKO CURENJE PODATAKA Više od 700 milijuna email adresa i šifri našlo se na internetu: 'Ovo je jedno od najvećih curenja u povijesti'

 Profimedia, Sciencephoto RM

Zahvaljujući krivo programiranom spambotu, računalnom programu za slanje neželjenih emailova, više od 700 milijuna email adresa i određeni broj šifri procurio je na internet, piše The Guardian. Ovo se smatra jednim od najvećih curenja podataka u povijesti.

'(Curenje podataka) o kojem pišem (u srijedu) tiče se 711 milijuna blokova podataka. To je najveći broj podataka koje sam učitao u 'How I Been Pwned'. Kako biste dobili osjećaj o veličini, to je po jedna adresa za svakog muškarca, ženu i dijete u Europi', napisao je na svom blogu stručnjak za računalnu sigurnost Troy Hunt, ujedno i voditelj stranice 'Have I Been Pwned' (HIBP), servisa koji osobama otkriva jesu li se njihovi podaci negdje na internetu pojavili.

Stručnjaci međutim tvrde da je među tim email adresama puno lažnih, krivo navedenih i ponovljenih pa je broj korisnika pogođenih ovim curenjem podataka vjerojatno manji od broja emailova i šifri koji su se našli na internetu. Istovremeno, ovo curenje sadrži dvostruko više podataka od proboja u River City Mediju u ožujku. Prije ovoga u srijedu, to je bilo najveće curenje podataka koje se dogodilo nakon proboja u neki spambot.

Podaci koje je Hunt učitao u HIBP postali su dostupni zato što programeri spambota nisu osigurali jedan od servera na kojem su se podaci pohranjivali. Nije moguće utvrditi koliko je ljudi preuzelo podatke koji su se nalazili na neosiguranom serveru.

Premda je na internet procurilo više od 700 milijuna email adresa, čini se da su mnoge lažne, odnosno da ne vode do pravih korisnika. Neke su nepravilno povučene iz javnih baza podataka dok su druge stvorene pogađanjem ili dodavanjem općenitih termina prije domena.

Hunt tvrdi da su šifre koje su procurile s email adresama kopirane iz prethodnih curenja podataka, poglavito onog s LinkedIna iz 2016. godine i onog sa stranice Exploit.In.

'Ako se vaš email ili šifra nalazi na ovom popisu, nažalost, najvjerojatnije nećete moći doznati kako su tamo završili. Također, nećete moći bog zna što puno po tom pitanju napraviti', napisao je Hunt. 'Ne znam kako su došli do moje adrese. Barem mi je sada jasno zašto dobivam toliko spama.'

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 19:24