ORWELLOVSKA TEHNOLOGIJA

VIDEO Budućnost ili znanstvena fantastika? Internet tehnologija ugrađena direktno u ljudsko oko

 Vimeo
'Google naočale' su zasad nabolje ostvarenje ideje stapanja tehnologije s našim osjetom vida u realnom svijetu

Iako budućnost nije moguće predvidjeti, sve je više prisutna ideja stapanja tehnologije s našim osjetom vida, za koju neki predviđaju da će se početi provoditi u djelo već u skorije vrijeme. ' Google naočale ' su zasad njezino nabolje ostvarenje u realnom svijetu.

Filmić 'Pogled' (Sight) pokazuje kako bi ovaj spoj vida i tehnologije mogao izgledati tijekom narednih godina ili desetljeća. Radi se o sustavu u kojem je tehnološka komponenta ugrađena u samu očnu jabučicu pa omogućava korištenje gomile aplikacija bez ikakvog dodatnog hardvera. Te bi aplikacije čovjeka trebale voditi kroz dan, kao što Patrik u videu gleda TV na potpuno praznom zidu, bira odjeću uz pomoć posebne aplikacije, a drugu koristi za pomoć tijekom sastanka s djevojkom.

Kao i svaki veliki tehnološki pomak, i ovaj ima svojih dobrih i loših strana. Dobra je vjerojatno to što više ne bi bilo gubljenja vremena i odvraćanja pažnje koji su u suvremenom životu toliko prisutni, npr. kad se tijekom razgovora moramo javiti na mobitel, pogledati neku aplikaciju ili postaviti nešto na Facebook.

Sve bi nam to bilo dostupno trenutno, unutar vlastitog oka. S druge strane, znanje koje je lako dostupno na interenetu ljudi nesvjesno odbijaju pamtiti sami. Tako Patrik, recimo, i najosnovnije radnje kao što je pripremanje doručka obavlja uz pomoć aplikacija, jer bez njih ne bi znao niti ispeći poslovično jaje.

Pored toga, ugrađivanje ovakve tehnologije u vlastita tijela bi nam zauvijek oduzelo slobodu od eksternaliziranog znanja, jer bi ono bilo stalno prisutno, a možda i nametnuto po želji onoga tko kontrolira sustav.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 23:10