SAJAM ELEKTRONIKE IFA

VIDEO: JUTARNJI NA SAJMU TEHNOLOGIJE U BERLINU Pogledajte novitete iz Lenova

Kineski Lenovo danas je u Berlinu uoči početka sajma elektronike IFA predstavio nekoliko noviteta za nadolazeću sezonu, uglavnom iz serije Yoga.

Kao najvažniji proizvod Lenovo je prezentirao 2-u-1 hibrid tableta i ultrabooka Yoga Book, na kojemu su radili tri godine. Riječ je o uređaju koji je ciljano razvijan za populaciju od 15 do 30 godina, ponajviše za studente i mlade profesionalce, odnosno za generaciju koju nazivaju “Touch Generation”, osobe koje nemaju problema s tipkanjem na virtualnim tipkovnicama.

“Nismo ganjali nikakav deadline s ovim proizvodom”, rekao je na predstavlanju Jeff Meredith, potpredsjednik za Android Chrome Computing Business Group.

“Željeli smo lansirati proizvod koji će biti drugačiji od svega ostalog i redefinirati tržište. Forma tableta se nije promijenila od 2010. godine kada je predstavljen iPad, iako se način njihova korištenja dramatično promijenio. Shvatili smo da se moramo usmjeriti prema toj “Touch generaciji”, koja je svaku novu tehnologiju - ili skoro svaku - upoznala preko dodirnih ekrana. Proučavali smo način korištenja aplikacija za produktivnost, dakle, email, kalendar, Pages i slično i zaključili da ih osobe starije od 30 godina skoro uopće nisu koristile. Osobe ispod 30 godina su ih s druge strane koristile tijekom cijelog dana. Išli mo na sveučilišta i ustanovili da 30 do 40 posto studenata tipka na tabletima”.

Yoga Book je tako spoj tableta i virtualne tipkovnice, koja se može koristiti i kao velika podloga za pisanje ili crtanje. Tipkovnicu su testirali na 5 tržišta i ustanovili da Yoga Bookova tipkovnica - nazvana Instant Halo Keyboard, ne zahtijeva dugi period za učenje. Testiranjima su utvrdili da je u prosjeku brzina tipkanja po minuti bila 91 slovo na tabletu, 149 na 10-inčnoj fizičkoj tipkovnici, 169 na 12-inčnoj fizičkoj tipkovnici, dok je kod Instant Halo tipkovnice rezultat bio 151 slovo u minuti. Osim toga, iz Lenova tvrde da se tipkovnica adaptira i uči; iako nema mogućnost “swipea” - koji se pokazao odličnim kod pametnih telefona - ima prediktivni unos, pa uči način na koji korisnik pritišće slova.

Ako, primjerice, slovo A dodiruje prenisko, tipkovnica će se vremenom tome prilagoditi. U malo vremena koliko smo proveli isprobavajući uređaj u Berlinu, pokazalo se da, iako je u osnovi riječ o tipkovnicama kao na bilo kojem tabletu, stvar ipak funkcionira puno bolje i već nakon nekoliko minuta i malo prilagodbe riječi počinju dolaziti na ekran sa sve manje grešaka. Ispod virtualne tastature je i virtualni touchpad. Kada se pak dodirom na tipku ploha pretvori u podlogu za crtanje, u igru ulazi stylus koji prepoznaje 2048 razina pritiska te kut pritiska - što će reći da može pružiti priličnu razinu preciznost i detalja - i ima “hover detection” od 10 milimetara, odnosno zahvaljujući magnetima prepoznaje stylus i bez dodira. Ima i tehnologiju “Palm Rejection”, dakle, automatski ignorira prisitak dlana. Sve se odmah digitalizira, u Androidu u custom aplikaciju Note, a u Windows verziji u OneNote.

Zahvaljujući inovativnom sistemu šarki, triju spojenih šipki sa zupčanicima s više od 140 dijelova, uređaj se može koristiti u nekoliko načina rada - kao tablet, kao ultrabook, kao “šator” za gledanje videa. Kada je rasklopljen na najtanjem je dijelu tanak samo 4,05 milimetara, a kada se zatvori 9,6. Uređaj je i vrlo lagan, samo 690 grama, izrađen je od legure aluminija i magnezija, što mu daje prilični premium dojam. Sam zaslon od 10,1 inča ima rezoluciju od 1920 X 1200 piksela i podržava Lenovovu tehnologiju “Any Pen”, što znači da se bilo koji predmet može na njemu koristiti kao stylus. Iz Lenova poručuju da su Android zadržali pilično nativnim, dakle nisu radili prevelike intervencije, a podržava rad do 4 aplikacije istodobno. Kod Windowsa je kompatibilan s verzijama do Windows 10 i podržava Cortanu. Lenovo Yoga Book pogone Intelovi Atom procesori, ima Dolby Atmos zvučnike, 4 gigabajta RAM-a i 64 gigabajta interne memorije (karticama proširive za još 128 GB), bateriju kapaciteta 8500 mAh koja bi trebala trajati do 15 sati te s opcijom brzog punjenja (80 posto nakon 50 minuta punjenja).

Yoga Book bi u dućanima trebao biti već tijekom rujna, a koštat će od 499 eura za verziju s Androidom te 599 za Windows (a za 100 eura više može se dobiti model s LTE povezivošću), Stylus je uključen u cijenu, kao i knjiga za crtanje.

Drugi veliki adut kineske tvrtke je premium ultrabook Yoga 910, veliki izazivač popularnog Dellova modela XPS 13. Ima uistinu zapanjujući 4K zaslon koji gotovo da i nema obrub (tek 5 milimetara) pa je zahvaljujući tome zapravo riječ o ekranu s dijagonalom od 13,9 inča u tijelu koje bi inače podržavalo 13,3 inča. Postoji i Full HD verzija. Lenovo je nadogradio i procesor, unutra je sada 7. generacija Intelovih Core čipova, sparenih sa 16 GB RAM-a i do 1 terabajt SSD memorije. Lenovo tvrdi da će baterija izdržati gotovo nevjerojatnih 15,5 sati, ali to će tek trebati dokazati u praksi. Računalo, inače, djeluje uistinu spektakularno, ponajviše zbog zaslona i kvalitete izrade, koja se ponajviše odlikuje u Lenovovim šarkama na spoju ekrana u tijela računala, ali i zbog vrlo tankog tijela od samo 14,4 milimetra. Zaštićen je čitačem otisaka prstiju. Yoga 910 doći će u listopadu s početnom cijenom od 1299 eura i u tri boje - šampanjsko zlatna, platinasto srebrna i “gunmetal”.

Treći novi predstavnik linije Yoga je tablet Yoga Miix 510, uređaj sa stalkom koji se odvaja od poleđine i omogućava nekoliko različitih načina rada i predstavlja svojevrsnu jeftiniju verziju Mirosoftova Surface Proa. Ima veliki 12,2-inčni zaslon s Full HD rezolucijom, a može se dobiti u konfiguracijama sve do 8 GB RAM-a i 1 TB SSD memorije te dolazi s Intelovim Core procesorima do 6. generacije. Baterija bi trebala trajati do 7,5 sati. Dolazi u listopadu, početna će mu cijena biti 699 eura, u što su uključeni stylus i vrlo solidna gumirana tipkovnica.

Lenovo je predstavio i pojačanu verziju svog popularnog modela Yoga Tab 3, koji je dobio nastavak Plus.

Što se tiče pametnih telefona, kineska je tvrtka svom portfelju dodala model Moto Z Play, verziju prije nekoliko mjeseci u San Franciscu predstavljenog smartphonea sa snažnijom baterijom i nižom cijenom. Baterija bi, ako se ostvare najave, trebala moći izdržati oko 56 sati rada. Kapacitet joj je 3150 mAh, što, naravno, znači da je puno deblji od modela Moto Z (koji je najtanji smartphone na svijetu, ako se ne računa grba kamere). Ima 5,5-inčni Full HD zaslon, ali i nešto slabije komponente od svog starijeg brata - 3 GB RAM-a umjesto 4, nema optičku stabilizaciju kamere. Dolazi u rujnu i koštat će 499 eura.

Naposljetku, možda i najviše uzdaha na prezentaciji izvao je novi Moto Mod - komponenta koja se magnetski pridruži modelu Moto Z i daje mu dodatne funkcije. Dosad su postojali projektor, snažnija baterija te JBL zvučnik, ali novi Moto Mod nešto je sasvim posebno. Riječ je o nadogradnji kamere izrađenoj u suradnji s kultnim švedskim proizvođačem Hasselblad. Kada se pomoći 16 magnetskih točaka nalijepi na mobitel, dobije se gotovo pa pravi kompaktni aparat, sa 10 X optičkim zumom, fizičkim komandama za okidanje i zumiranje te ksenon bljeksalicom. Kada je zum izvučen do kraja, leća izlazi van iz uređaja oko 6 centimetara. Isprobali smo Hasselbladov nastavak za Moto Z i stvarno se radi o nečemu posebnome; zumiranje radi brzo, fokus je također iznimno brz i precizan a fotografije izgledaju vrlo oštro i s vjernim bojama. Moguće je snimati i u RAW formatu. Cijena nije baš prijateljska - 299 eura.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 10:12