VELIKI USPJEH

VIDEO: NAJČUDNIJI FILM IKAD Pogledajte što se dogodi kada scenarij piše umjetna inteligencija

 Screenshot / YouTube

LONDON - Jedan od najčudnijih filmova koji su se ove godine pojavili na repertoaru filmskog festivala ‘Sci-Fi London’ privukao je izrazitu pozornost publike i medija zbog svojeg autora. Film ‘Sunspring’, naime, napisala je umjetna inteligencija Benjamin.

Radi se o filmu koji je sudjelovao u dijelu festivala nazvanom ‘48-satni izazov’ - natjecatelji dobiju listu rekvizita i nekoliko linija dijaloga koje moraju iskoristiti, i s njima trebaju snimiti film u roku od 48 sati.

Znanstvenici koji rade na razvoju umjetne inteligencije na Sveučilištu u New Yorku posudili su Benjamina festivalu za potrebe izrade scenarija. Njegov je film na kraju završio među 10 najbolje ocijenjenih.

Benjamin je ‘dobio na čitanje’ nekoliko stotina scenarija za znanstveno-fantastične filmove i serije, poput ‘Osmog putnika’, ‘Dosjea X’ i ‘Zvjezdanih staza’. Ubrzo je izbacio scenarij, zajedno s potpuno nemogućim didaskalijama, poput ‘on stoji u zvijezdama i sjedi na podu’.

Osim što je napisao scenarij, Benjamin je komponirao i pjesmu koja svira na polovici filma, i napisao riječi za nju, nakon što je proučio bazu od 30.000 različitih pop-pjesama.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 12:59