NA PRAGU NOVOG DOBA

VIDEO: PROIZVELI MOBITEL KOJI RADI BEZ BATERIJE! Na pomolu nova era telefonije: 'Vjerujemo da je ovo veliki skok'

 YouTube
 

Istraživači sa Sveučilišta Washington u Seattleu uspjeli su napraviti mobitel koji radi bez baterije. Prototip su napravili od dijelova koji se mogu kupiti u svakoj trgovini elektronike, uključujući tiskanu pločicu koja povezuje komponente.

Mobitel radi koristeći male količine energije (nekoliko mikrowatta) iz radiosignala, poznatih kao radiofrekvencija, kakve koriste radijske postaje s frekventnom modulacijom (FM), postaje s amplitudnom modulacijom (AM), tv-postaje i repetitori za mobilne telefone. Prototip se u pokusu napajao radiofrekvencijskim signalom koji je emitirala bazna stanica udaljena 9,4 metra, a uspjeli su tako obaviti i Skype poziv preko mobilne mreže.

"Vjerujemo da je ovo veliki skok u mogućnosti naprava bez baterije i korak prema potpuno funkcionalnom mobitelu bez baterije", tvrdi ekipa istraživača koju čine studenti Vamsi Talla i Bryce Kellogg, te profesori Shyam Gollakota i Joshua R. Smith.

Iako naprava izgleda kao obična tiskana pločica, ona može detektirati govor i uključiti slušalice, a za razgovor je potrebno tipkom birati između funkcija govora i slušanja. Istraživači planiraju dalje razvijati ovaj prototip ugradnjom energetski štedljivog zaslona za slanje poruka, te ugraditi osnovnu kameru.

Već sljedeće godine, najavljeno je, mogli bismo očekivati jedan proizvod iz njihove radionice.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 20:51