VANJSKI ZRAČNI JASTUK

VIDEO: REVOLUCIONARAN SIGURNOSNI SUSTAV U AUTOMOBILIMA Ne samo da spašava živote, već i spašava automobile od veće štete. Evo kako funkcionira

 ZF Youtube screenshot
 

Tehnološka tvrtka ZF vezana uz proizvodnju različitih sustava za automobile, pa tako i sigurnosnih, krajem prošle godine najavila je testiranja prvog svjetskog vanjskog bočnog zračnog jastuka za automobile.

Inače, bočni sudar je najopasnija vrsta kolizije u cestovnim prometnim nesrećama s gotovo 700 poginulih osoba godišnje i s gotovo trećinom svih smrtnih slučajeva na njemački cestama.

Novi prototip sigurnosnog “pre crash” sustava (zaštite neposredno prije sudara) razvio je njemački specijalist ZF koristeći vanjski bočni zračni jastuk koji se aktivira u milisekundi neposredno pred koliziju.

Takav sigurnosni sustav u praksi pruža dodatnu “zonu gužvanja” ili zonu udara koja može spasiti živote, te smanjiti ozbiljnost ozljeda putnika do 40 posto prema analizama stručnjaka iz ZF-a.

Sustav vanjskih bočnih zračnih jastuka funkcionira tako što su senzori vanjskih jastuka umreženi sa svim senzorskim sustavima vozila, a razvijeni je i algoritam dizajniran na način da u milisekundama utvrđuje je li mogući sudar neizbježan, te koji odlučuje hoće li se ili neće aktivirati bočni vanjski zračni jastuk.

Nakon prve faze, dakle procesa usavršavanja novog sigurnosnog sustava, ZF je sada objavio video testa koji pokazuje rezultate kolizije s njihovim vanjskim bočnim zračnim jastukom.

S obzirom na to da automobil koji se zalijeće u Opel Insigniju s instalacijom revolucionarnog zračnog jastuka nije pravi automobil, ZF za sada još uvijek očito testira rad senzora i algoritama otvaranja zračnog jastuka, no i tako, test djeluje vrlo uvjerljivo.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. travanj 2024 02:10