DISIDENTI NA DRUŠTVENIM MREŽAMA

VLADA SAD-a ŽELI ZNATI TKO NA TWITTERU KRITIZIRA TRUMPA Na udaru se našao profil putem kojeg zaposlenici države anonimno govore protiv predsjednika

 REUTERS

Prema tužbi koju je u četvrtak na saveznom sudu predala društvena mreža Twitter, vlada Sjedinjenih Američkih Država želi otkriti identitet anonimnog korisnika Twittera koji kritizira predsjednika Donalda Trumpa, piše The Guardian.

Granična i carinska patrola (CBP), ogranak Ministarstva domovinske sigurnosti, izdala je 14. ožujka administrativni zahtjev u kojem je tražila telefonski broj, email adrese te IP adrese koje su povezane s korisničkim profilom @ALT_USCIS, profilom koji navodno prenosi stajališta disidenata među zaposlenicima državnog i javnog sektora.

Profil @ALT_USCIS, čije se korisničko ime referira na službe za američko državljanstvo i imigraciju, jedan je više desetaka 'alternativnih' Twitter profila koji su osnovani nakon inauguracije Donalda Trumpa. Ti alternativni profili, navodno, bez cenzure, objavljuju stajališta državnih službenika koji se ne slažu s Trumpovim politikama i mišljenjima. No, kako se radi o anonimnim objavama, njihovu vjerodostojnost nije moguće provjeriti.

Vladin pokušaj da dozna tko stoji iza korisničkog profila @ALT_USCIS otkriven je u tužbi koju je Twitter predao saveznom sudu s ciljem blokiranja administrativnog zahtjeva.

'Dopuštanje CBP-u da razotkrije korisnički profil @ALT_USCIS imalo bi zastrašujući utjecaj na objave tog profila, ali i na druge profile 'alternativnih agencija' koji su stvoreni kako bi dali glas disidentima među državnim i javnim zaposlenicima', stoji u Twitterovoj tužbi.

Twitter također osporava pravnu osnovu zahtjeva CBP-a, koji se, kako tvrdi, odnosi samo na ustupanje dokumenata koji se tiču uvoza robe. Osim toga, Twitter tvrdi i da je CBP 'zatražio' da društvena mreža ne otkrije postojanje zahtjeva na 'neodređeni period vremena'.

Twitter je odbio komentirati jesu li zaprimili još zahtjeva od vlade da otkriju informacije o drugim anonimnim 'alternativnim' profilima. Ministarstvo domovinske sigurnosti odbilo je komentirati slučaj jer nikada ne komentiraju sudske procese koji traju.

Pokušaj otkrivanja identiteta korisnika Twittera naišao je na osudu udruga za zaštitu građanskih prava i slobode govora, a senator Rob Wyden rekao je da je Ministarstvo domovinske sigurnosti zloupotrijebilo svoj autoritet kako bi razotkrilo 'anonimnog kritičara na Twitteru'.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 18:30