'NAS JE EU IZNENADILA'

VLADA SMATRA ICT SEKTOR GLAVNIM POKRETAČEM DIGITALNE TRANSFORMACIJE 'Osigurat ćemo više sredstava iz EU fondova za ICT sektor'

 Hanza Media /

Specijalni savjetnik potpredsjednice Vlade za digitalnu preobrazbu Ivan Barać izjavio je kako Vlada smatra ICT sektor glavnim pokretačem digitalne transformacije Hrvatske.

- Naš je cilj jaka ICT industrija kao motor preobrazbe gospodarstva. Zato ćemo u pregovorima s EU pokušati promijeniti Strategiju pametne specijalizacije kako bi ICT sektor dobio više sredstava iz EU fondova - najavio je Barać na panelu Windays konferencije u Poreču.

Hanza Media

- Nas je EU iznenadila - dodao je Barać upozoravajući na nespremnost i pogreške u pregovorima koje su, između ostaloga, dovele i do toga da smo vjerojatno jedina zemlja uz Cipar koja "nema ICT kao vertikalnu industriju u Strategiji pametne specijalizacije". Zbog toga ICT tvrtke ne mogu povlačiti novac izravno nego samo kao dio pet vertikalnih industrija (zdravlje, energija, promet, sigurnost, hrana i bioekonomija).

- To ćemo pokušati promijeniti, postavit ćemo ICT kao vertikalu i to će značiti puno više novca za industriju - rekao je Barać.

Uz to, Vlada, dodao je, uspostavlja odnos maksimalnog dijaloga sa privatnim sektorom i transparentnosti. Osim državnih linija kredita za tvrtke, Barać je upozorio da bi i banke trebale više participirati u pomoći financiranju biznisa i privatnog sektora. Na konstataciju da je sada lakše dobiti "kredit za automobil nego za poslovanje", sudionik panela iz Addiko banke rekao je kako je "to posljedica ekonomske krize" i kako će se "stvari mijenjati".

- Krenuli smo u tranziciju iz postsocijalizma prema demokratskom otvorenom kapitalizmu - poručio je Barać.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. travanj 2024 22:58