KORAK DALJE OD 'OBIČNOG'

VODIČ KROZ NOVU GLAZBENU APLIKACIJU YOUTUBE MUSIC Upiši stihove ili opiši videospot i YouTube će pronaći pjesmu

Za 60 kuna mjesečno pjesme se mogu slušati bez reklama, a uvodi se i mogućnost offline slušanja i slušanja glazbe u pozadini

Ovih je dana i u Hrvatsku stigao YouTube Music. Mnogi se pitaju u čemu je stvar, s obzirom na to da je YouTube sam po sebi platforma koja se najčešće koristi upravo za slušanje glazbe, no novi Music, koji se može instalirati na smartphone, ali i na desktop, nudi poboljšane mogućnosti i rafiniranije iskustvo uživanja u glazbi.

Početni zaslon nudi preporučene glazbene videozapise, većinom one koje ste već preslušali. Idući je odjeljak novost - posvećen je isključivo live izvedbama, a u njemu se nude koncertne numere vaših omiljenih izvođača.

Glazbene liste

Potom idu “Vaši favoriti”, gdje se nalaze pjesme i playliste koje ste naumili slušati kasnije ili označili kao omiljene, pa se u više kategorija nižu razne preporuke. One variraju od najnovijih videozapisa koji bi vas mogli zanimati, prema onome što ste dosad slušali pa sve do raznih žanrovskih prijedloga ili, pak, onih po raspoloženju.

Tako će vam, ako ste ljubitelji soula, nova YouTubeova aplikacija ponuditi razne podžanrovske kombinacije: “Sunčani soul”, “Pjevni soul”, “Funk i soul za dobro raspoloženje”, “Svi vole sunce”, “Vedar i poletan soul”, “Get up and Boogie”...

Osim početnog zaslona, YouTube Music ima još dvije odvojene “kartice” - “Najpopularnije” i “Knjižnica”. Imena im sve govore: prva kategorija pokazuje vam što se ovih dana najviše sluša u svijetu, dok u drugoj možete vidjeti koje ste glazbenike i/ili pjesme pohranili. Ako se pretplatite na nekog glazbenika na YouTube Musicu, pretplata će se prenijeti i na vaš “standardni” kanal.

Novost je i, na primjer, to što nova aplikacija kod svih pjesama daje informacije i o albumu na kojem se nalaze, dok je na “običnom” YouTubeu pitanje hoće li u opisu pjesme biti navedeni ti podaci.

Tu je i nova distinkcija između “pjesama” i “videozapisa” - pjesme su popraćene samo fotografijom, dok pod videozapise spadaju pjesme sa spotovima.

Upiši stihove

Prilikom slušanja neke pjesme nudi se opcija “Radio” koja vas odvodi na playlistu zapisa koji su slični onome što trenutačno slušate. Unaprijedili su i alat za pretraživanje pa je sada puno veća šansa da ćete pronaći stvar kojoj ne znate ime preko riječi pjesme ili čak preko opisa videa koji je prati.

Postoji i pretplatnički model nove aplikacije koji vas za 59,99 kuna mjesečno pošteđuje napornih reklama i oglasa, omogućava vam preslušavanje glazbe i kad niste online, kao i puštanje glazbe u pozadini (što je, vjerujemo, puno važnije onima koji aplikaciju planiraju koristiti preko smartphonea).

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 12:42