INFODEMIJA

WHATSAPP OBJAVIO RAT ŠIRITELJIMA LAŽNIH VIJESTI Popularna aplikacija zbog koronavirusa ograničila korisnicima korištenje omiljene opcije

 Jakub Porzycki / NurPhoto via AFP
 

Facebookova aplikacija za komunikaciju WhatsApp u utorak je ograničila mogućnost proslijeđivanja poruka zbog povećanja broja poslanih poruka s lažnim savjetima za liječenje koronavirusa, piše Reuters.

"Prošle smo godine korisnicima predstavili koncept poruka koje su proslijeđene više puta. Te smo poruke označavali s dvije strelice kako bismo korisnicima rekli da originalna poruka nije došla od njihovog bliskog kontakta. Sada uvodimo ograničenje da se takve poruke mogu proslijediti jednom razgovoru u datom trenutku", stoji u objašnjenju ograničenja na WhatsAppovom blogu.

The Verge piše da je riječ o porukama koje su poslane kroz lanac od pet ili više osoba.

WhatsApp, koji broji dvije milijarde korisnika, objasnio je u blog objavi rekao da su pravila proslijeđivanja promijenili nakon što su uočili da se broj proslijeđenih poruka od izbijanja pandemije koronavirusa do danas "znatno povećao".

"Vjerujemo da je važno usporiti širenje tih poruka kako bi WhatsApp ostao mjesto za osobne razgovore", stoji u objavi. WhatsApp je također rekao da su prethodna ograničenja proslijeđivanja poruka dovela do 25-postotnog smanjenja slanja takvih poruka na razini cijelog svijeta. Glasnogovornik WhatsAppa rekao je da će ograničenje vrijediti do daljnjega.

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) ustvrdila je da se usporedno s pandemijom koronavirusa svijetom širi i "infodemija" dezinformacija. Vlade zemalja diljem svijeta zbog toga su apelirale na društvene mreže da naprave više kako bi se taj problem riješio.

WhatsApp od 2018. godine postepeno sve više i više ograničava mogućnost proslijeđivanja poruka. Na to su ih prisilile viralne poruke prepune glasina koje su dovele do niza premlaćivanja i ubojstava u Indiji. Korisnici su ispočetka često proslijeđivane poruke mogu dalje proslijediti do 20 korisnika, no ta je brojka prošle godine smanjena na pet.

Za razliku od Facebooka i Twittera koji su posljednjih mjeseci korisnicima onemogućili objavljivanje dezinformacija o koronavirusu, WhatsApp zbog enkripcije ne može kontrolirati sadržaj koji se dijeli putem aplikacije pa je ograničenje proslijeđivanja jedini način da se donekle ograniči širenje dezinformacija.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 15:23