PRVI PUT U POVIJESTI

WIKIPEDIJA ZABRANILA KORIŠTENJE NAJČITANIJEG PORTALA NA SVIJETU 'Oni su medij koji ne provjerava činjenice, fokusira se na senzacije i izmišljanje!'

    AUTOR:
    • Jutarnji.hr

  • OBJAVLJENO:
  • 09.02.2017. u 12:07

Wikipedia webpage in use on a laptop computer is seen in this photo illustration taken in Washington, January 17, 2012. Wikipedia, the popular community-edited online encyclopedia, will black out its English-language site for 24 hours to seek support against proposed U.S. anti-piracy legislation that Wikipedia founder Jimmy Wales said threatens the future of the Internet. REUTERS/Gary Cameron (UNITED STATES - Tags: SCIENCE TECHNOLOGY CRIME LAW) - RTR2WFJL
REUTERS

Urednici Wikipedije odlučili su zabraniti britanski Daily Mail kao prihvatljiv izvor na svojim stranicama, i proglasili su tu medijsku grupu 'uglavnom nepouzdanom', javlja Guardian.

Radi se o prvom slučaju otkad je osnovana ta besplatna online enciklopedija da se zabranjuje korištenje svog sadržaja neke medijske kuće. Čak i Fox News i Russia Today, čiji je sadržaj često upitan, se smiju koristiti kao izvori u člancima.

Urednici su se odlučili na ovaj potez zbog reputacije koju Daily Mail ima kao medij koji 'slabo provjerava činjenice, fokusira se na senzacionalizam, pa čak i na izmišljanje'.

Iako će i dalje biti moguće stavljati poveznice na online izdanje Daily Maila, kada je članak o toj publikaciji ili nekom od njezinih novinara, no ukoliko korisnik pokuša navesti Daily Mail kao izvor informacije, iskočit će mu obavijest kako ga ne bi trebao koristiti, već bi trebao naći alternativni izvor.

Nitko iz Daily Maila, čije je online izdanje najčitaniji portal neke tiskane publikacije na svijetu, za sada nije komentirao odluku urednika Wikipedije.

Više na Jutarnjem...


Izdvajamo