U SURADNJI S A1

XIAOMI U ZAGREBU PREDSTAVIO SVOJ PAMETNI TELEFON ZA 5G MREŽU Naš novinar odmah je testirao novi superbrzi internet: 'Film sam skinuo za 10 sekundi'

 

Xiaomi je u srijedu u središtu Zagreba predstavio svoj pametni telefon Mi Mix 3 5G, i to u suradnji s telekomom A1 Hrvatska, što je omogućilo demonstraciju te tehnologije budućnosti u pravom svjetlu.

A1 je, naime, na Hotel Dubrovnik postavio 5G baznu stanicu, što je maloj novinarskoj sviti okupljenoj u obližnjem Bulldogu omogućilo da testiraju brzine mobilnog interneta. I rezultati su bili prilično impresivni - brzina se u downloadu penjala sve do 800 Mbps, iako je padala i na upola niže razine kada bi se istodobno uključilo više korisnika. Upload se pak penjao do 70-ak Mbps. Bilo je tako moguće na Xiaomi Mi Mix 3 5G, primjerice, s Netflixa skinuti film “El Camino” u manje od 10 sekundi. Neki drugi filmovi su se skidali još i brže, drugima je pak trebalo dvostruko više vremena - sve je opet ovisilo o gužvi na mreži.

Cijeli je sustav, jasno, u strogo eksperimentalnoj fazi. Baš kao i Hrvatski telekom, i A1 testira 5G kapacitete u više hrvatskih gradova. Kako smo neslužbeno doznali od A1 telekoma, bilo koji njihov pretplatnik koji posjeduje 5G uređaj može im se javiti i dobiti 5G karticu, što će im omogućiti korištenje te mreže. Naravno, tamo gdje postoji pokrivenost, a to je još uvijek na vrlo, vrlo malo mjesta. Pošto još ne postoje 5G tarife, naravno, neće ih to koštati ništa dodatno.

Inače, Mi Mix 3 5G je prvi Xiaomijev pametni telefon koji podržava rad na 5G mreži i pokreće ga sistemski čip Snapdragon 855. Ima AMOLED ekran koji prekriva 87,52 posto prednje površine, s dijagonalom od 6,39 inča i Full HD rezolucijom. Prednja kamera skrivena je u kliznom mehanizmu. Materijal kućišta je kombinacija keramike i aluminija, na poleđini se nalazi dvostruka kamera, širokokutna i 2X telefoto. Baterija ima kapacitet od 3800 mAh.

Uređaj u memorijskoj varijanti od 6 GB RAM-a i 128 GB interne memorije dostupan je samo u crnoj boji u sklopu zagrebačkog Mi Storea u Arena centru, koji drži ovlašteni distributer Xiaomija za Hrvatsku, Sloveniju, Austriju i Crnu Goru, Bijelić Co.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 21:19