MODEL PROTIV 'FAKE NEWSA'

YouTube protiv teorija zavjere: Uz video objave od sada će se pojavljivati novi detalji o temi

    AUTOR:
  • OBJAVLJENO:
  • 14.03.2018. u 07:14

YouTube CEO Susan Wojcicki speaks on stage during the annual Google I/O developers conference in San Jose, California, U.S., May 17, 2017. REUTERS/Stephen Lam - RC1BBD7FDEE0
Stephen Lam / REUTERS

YouTube CEO Susan Wojcicki

YouTube će kroz nekoliko tjedana uz videozapise početi prikazivati tekstove s Wikipedije i drugih web stranica, pokušavajući na taj način suzbiti lažne vijesti i teorije zavjere, najavila je u utorak izvršna urednica  tog servisa za objavljivanje videozapisa Susan Wojcicki.

Wojcicki je na konferenciji u Austinu u Teksasu prikazala model s "informacijskim znakovima", kojima će se predstaviti alternativna stajališta uz videozapise koji propituju znanost ili iznose teorije zavjere o događajima kao što je slijetanje na Mjesec.

Takve informacije prvo će se pojaviti na temama o kojima postoji značajan broj videozapisa. "Ljudi će i dalje moći gledati videozapise, ali će također imati pristup dodatnim informacijama, moći će kliknuti i vidjeti ih", rekla je Wojcicki.

Nakon poziva raznih političkih zastupnika i skupina za zaštitu medija da YouTube pomogne u zaustavljanju širenja prijevara i lažnih vijesti, lani je tvrtka prilagodila svoje algoritme kako bi promovirala ono što naziva "autoritativnim izvorima".

Iako su na YouTubeu glazba i video igre mnogo popularniji, tvrtki je ove godine prioritet pronaći rješenje za kritike zbog objavljivanja lažnih vijesti i kvaziznanstvenih zapisa.


Besplatno se prijavite na portala Jutarnji.hr

Izdvajamo