DARMAR

'ZATRPALI SU NAS POZIVIMA, SVI ŽELE VUCU I ROJSA!' Isprobali smo hit-aplikaciju iz domaće radionice za kojom su Hrvati poludjeli

U jednom trenutku ste Andrej Plenković i komentirate rezultate europskih izbora, a u drugom oponašate promukli glas Milana Bandića te ponavljate njegovu slavnu parolu “idemo delat”. Što vam je prst brži to su transformacije češće. Sada ste već Josip Broz Tito, pa aktualna predsjednica Republike Hrvatske, sve dok ne zastanete kako biste pozirali s pršutom na čelu u maniri bivšeg splitskog gradonačelnika Željka Keruma.

Nije ovdje riječ ni o kakvoj crnoj magiji ili, ne daj Bože, krađi identiteta, već o mobilnoj aplikaciji Darmar koja putem kamere uz pomoć proširene stvarnosti i 3D praćenja lica projicira maske poznatih hrvatskih i regionalnih političara na lica korisnika.

Riječ je o prvom samostalnom projektu zagrebačkog programerskog studija Kod Biro koje je svjetlo dana ugledalo prije dva dana i već sada je aplikacija skinuta u više od 5.000 primjeraka. Isprobali smo u redakciji Jutarnjeg.hr-a kako je to na jedan tren imati lice s naslovnice. Princip rada je poprilično jednostavan. Približite mobitel licu, odaberete željenu političku figuru i ispred sebe imate više manje sličan prizor koji, recimo, Aleksandar Vučić ili Mirela Holy svako jutro vide u zrcalu.

- Htjeli smo napraviti neki zabavan projekt kojim ćemo javnosti predstaviti čime se bavimo budući da smo do sada radili samo za klijente “po narudžbi”. Razmišljali smo o više stvari, ali nekako je najsmješnija bila fora sa zamjenom lica s maskama političara - kaže Luka Mijatović, jedan od osnivača Kod Biroa.

Tehnologija koja stoji iza Darmara je slična onoj koja se koristi u filterima na Snapchatu, samo što umjesto slatkih zečjih ušiju i nosića imate lice Davora Bernardića. Zagrebačkom studiju ovo nije prvi projekt i oni posljednjih pet godina aktivno rade za desetak inozemnih tvrtki iz Europe, SAD-a, Velike Britanije, Japana i drugih zemalja, a do sada su razvijali aplikacije za korporativne evente, prezentacijske aplikacije za velike međunarodne tvrtke, aplikacije s izravnim primjenama virtualne stvarnosti, za promociju proizvoda u kozmetičkoj industriji., kao i aplikacije za virtualno testiranje proizvoda.

Stupovi mlade firme su osnivači Luka Mijatović i Matej Trbara - prijatelji iz djetinjstva koji su nakon završetka Fakulteta elektrotehnike i računarstva odlučili uskočiti u poduzetničke vode.

- Rekli smo si, kad ćemo pokušati ako ne sada kad smo mladi - prisjeća se Trbara. Ispočetka su bili samo njih dvojica, no danas Kod Biro čine još programerke Jelena Banjanin i Kristina Sičaja, testni inženjer Vladimir Mijatović te psiholog Vjeko Škarica koji je zadužen za marketing.

Darmar je njihov prvi projekt kojim su se predstavili hrvatskoj javnosti i u samo dva dana su zasjeli na prvo mjesto u kategoriji 'Zabava' na Appleovom App Storeu. Poruke korisnika su isto tako pozitivne, a već primaju i prijedloge za nova poznata lica u aplikaciji.

- Svi žele Vucu, neki su tražili Rojsa, dok drugi predlažu da omogućimo da se snime dva lica odjednom kako bi na jednom mjestu bili Mamić i Vučić - smije se Trbara.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. travanj 2024 16:23