MEDIJSKA DEFANZIVA

'ZUCKERBERG MORA DATI OSTAVKU!' Ovo su razlozi zbog kojih bi šef Facebooka trebao napustiti sadašnji položaj

Mark Zuckerberg
 Stephen Lam / REUTERS

Nakon najnovijeg u nizu skandala koji su pogodili Facebook, direktor i suvlasnik Mark Zuckerberg ponovno je u punom pogonu - preuzimanje krivice, najavljivanje velikih promjena, obećavanje veće transparentnosti, pa čak i iznenadno brisanje više od 270 stranica i računa povezanih s ruskom agencijom IRA. No, ono što je ovaj put drugačije su sve glasniji pozivi Zuckerbergu da napusti čelne pozicije u svojoj tvrtci.

Zuckerberga je nemoguće smijeniti - kroz ponudu dionica i sve krugove prikupljanja sredstava, osnivač Facebooka pazio je da u svojim rukama zadrži većinu glasačkih prava, te ima apsolutnu kontrolu nad Odborom tvrtke. Svi ostali dioničari zajedno ne mogu ga nikako prisiliti na odlazak, ali mogu ga glasno pozvati da to učini, što je jučer učinio Scott Stringer, šef mirovinskog fonda Grada New Yorka, koji je u Facebook uložio milijardu dolara.

Stringer je pozvao Zuckerberga da prepusti svoje mjesto predsjednika Odbora tvrtke nekoj drugoj, neovisnoj osobi, i naglasio je da bi tvrtka trebala zaposliti više neovisnih direktora s iskustvom u pohrani i obradi podataka, te etici.

Na Zuckerbergovu su ostavku u svojim komentarima pozvala i dva vrlo utjecajna medija koji se bave tehnološkim tvrtkama - TechCrunch i Wired - a njihov je zaključak da je jedini sigurni način da Facebook povrati povjerenje svojih korisnika je da se promijeni osoba na čelu tvrtke.

Zuckerberg je proteklih dana predstavio nova rješenja umjetne inteligencije koja bi trebala spriječiti manipulaciju glasačima u budućnosti, osigurao lakšu dostupnost postavkama privatnosti, a jučer je objavljeno i kako je pobrisao 273 Facebook stranica i korisničkih računa povezanih s IRA-om. Ipak, tvrde analitičari, to možda neće biti dovoljno.

U srijedu je nastavio svoju defanzivnu kampanju, i izjavio za Reuters kako radi na prijedlogu zakona koji bi dio Europske regulative o zaštiti osobnih podataka - GDPR - učinio globalnim. No, nije bio spreman jasno odgovoriti koje dijelove GDPR-a ne želi proširiti na globalnu razinu. U isto vrijeme, Apple se već obvezao da će europsku razinu zaštite privatnosti proširiti i na svoje korisnike u SAD-u i drugim dijelovima svijeta.

Čak je i šef Applea Tim Cook prije tjedan dana prozvao Facebook i zaključio kako je najbolja kontrola - samokontrola, no da je za Facebook sada kasno - njega je potrebno nadzirati izvana.

Wired je izravno optužio Zuckerberga da je ‘serijski davatelj isprika’ - citirajući sedam odvojenih slučajeva u proteklih dvanaest godina u kojima je ‘pao na mač’. ‘Stvarno smo ovo uprskali’, rekao je 2006. nakon brojnih pritužbi na novi ‘newsfeed’. ‘Odradili smo loš posao i ispričavam se zbog toga’, rekao je godinu dana kasnije nakon pobune korisnika zbog predstavljanja ciljanog oglašavanja. ‘Prvi sam koji će priznati da smo učinili mnoštvo pogrešaka’, rekao je 2011. nakon tužbe FTC-a, američke trgovinske regulatorne agencije, za zavaravanje potrošača. Njegov najnoviji set isprika mnogima se doima već potrošeno.

TechCrunch je pobrojao svaki od neuspjeha koje je Zuckerberg doživio na čelu tvrtke: nije uspio učiniti Facebook platformom za igre, nije uspio u forsiranju umjetne stvarnosti, nije uspio poboljšati slanje instant poruka, nije uspio postati pružatelj infrastrukture, nije uspio kao medijska tvrtka, nije se uspio kvalitetno proširiti na mobilnu platformu i, najbitnije, nije uspio Facebook učiniti nečim ‘cool’.

Odlazak Zuckerberga s čelne pozicije poslao bi signal korisnicima da je tvrtka spremna raskrstiti sa starim i preuzeti novi smjer. ‘Vaša privatnost nam je jako važna’ zvuči kao floskula kada ju izgovara Zuckerberg, kao i bezbroj drugih rečenica koje je izgovorio nakon svakog od skandala proteklih godina. Kada bi na čelo tvrtke postavio nekog kome javnost vjeruje - Wired predlaže direktoricu Wikimedia zaklade Katherine Maher - radilo bi se o velikom koraku unaprijed.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 20:24