PRVA SEZONA KVIZA

TONI MILUN LIGA 'Zabavljao sam se, ide mi matematika. Najvažnije je da sam dobio Fortnite'

    AUTOR:
    • Lea Balenović

  • OBJAVLJENO:
  • 10.12.2019. u 08:01

Damjan Tadić / CROPIX

Pobjednik je dvanaestogodišnji Jure, kojemu je najteže bilo osmisliti internetsku stranicu

- Matematika mi jako dobro ide pa mi je bilo zabavno rješavati malo drugačije zadatke. A još bolje je što sam na kraju dobio Fortnite - kroz smijeh nam je ispričao 12-godišnji Jure koji je ove subote pobijedio u Toni Milun Ligi, kvizu koji su za osnovno i srednjoškolce osmislili omiljeni profesor matematike Toni Milun i poznati autor i voditelj kvizova Joško Lokas.

Ni drugi učenici koji su došli do finala Lige nisu se žalili na pitanja. Jedino im je, kažu, problem vikendom ustati i “već u 11” rješavati zadatke. No, Juri to nije predstavljalo izazov. On se, pak, kako nam je rekao, mučio s određenom kategorijom pitanja.

- Kategorija Digitalno društvo bila je zeznuta. Kako da napravimo neku internetsku stranicu ili tako nešto, to mi je bilo nezgodno - povjerio nam je i dodao kako je odgovore na ta pitanja “samo bubnuo pa što ispadne, ispadne”. Ipak, to ga nije spriječilo da pobijedi ostale učenike petog i šestog razreda i doma odnese PlayStation 4 i popularnu igru Fortnite. Usto, sljedeće će mu sezone kviza to ipak biti lakše budući da je u subotu tijekom posljednjeg kola natjecanja dobio priliku sudjelovati u radionici programiranja i robotike koje su za finaliste organizirali djelatnici učilišta Algebra.

20 najboljih

Toni Milun Liga je, naime, online natjecanje u kojem je od početka listopada pa do subote sudjelovalo nekoliko stotina hrvatskih učenika. Ovog vikenda u finalnom su se okršaju sukobili najboljih 20-ak, odnosno školarci koji su se u svih sedam kola našli među prvih 10 natjecatelja. No, ovog puta igrali su uživo i borili se za tri glavne nagrade - PlayStation 4 i igru Fortnite, Samsung Galaxy A20 te edukaciju u učilištu Algebra u iznosu od 850 kuna s Podravkinim poklon-paketom.

Liga je obuhvatila četiri kategorije, matematiku, digitalno društvo, engleski i popularnu znanost (koja se odnosi na pitanja iz fizike, kemije, biologije, prirode i geografije), a pitanja su, kako nam je Milun pojasnio, “životna i praktična”.

Zagreb, 071219.
Ilica 242, Algebra Lab.
Matematicka liga Algebre koju vode Josko Lokas i Toni Milun.
Na fotografiji: Josko Lokas,Toni Milun.
Foto: Damjan Tadic / CROPIX
Damjan Tadić / CROPIX

Joško Lokas i Toni Milun

 

- Pokrivamo sva područja koja učenici obrađuju na nastavi, ali nastojimo da budu zanimljiva, a za rješavanje zadataka bitni su snalažljivost i logika. Učenici, primjerice, u školi uče o specifičnom toplinskom kapacitetu, a mi na kvizu pitamo zagrije li se brže sendvič ili lubenica kad ih ljeti izvadimo iz hladnjaka - objasnio je Toni Milun za Jutarnji list i dodao kako je Liga namijenjena učenicima od 5. razreda osnovne do 4. razreda srednje škole. Zapravo, riječ je o pitanjima s kakvima se učenici suočavaju na PISA testiranju koje posljednjih dana puni medijske stupce zbog prilično loših rezultata hrvatskih školaraca.

- Kroz Ligu razvijamo sposobnost kritičnog razmišljanja kod učenika. To je naš doprinos boljim rezultatima na PISA testovima - ponosno je rekao Milun. Da pitanja doista imaju takav potencijal, kao i da su izazovna, govori činjenica da čak i sastavljači pitanja za pub kvizove odlaze na Toni Milun portal i kopiraju ih.

- Možete se prijaviti na Milijunaša ili Potjeru - kroz šalu je Lokas poručio mladim genijalcima koji su danas, smatra hrvatski autor kvizova, “in”.

- Mi smo odrasli u generacijama u kojima je popularan bio onaj najsnažniji u razredu, a ovo pokazuje novi smjer u kojem se učenici kreću i ostvaruju svoje ciljeve - dodao je Joško Lokas na kraju, kako su je nazvali, testne faze Toni Milun Lige.

Velik interes

Naime, iako je ovog vikenda Liga završila, riječ je tek o prvoj sezoni, a cilj je kreativnog dvojca, koji je na razvoju ovog projekta radio s Algebrom, da Toni Milun Liga u budućnosti traje cijelu školsku godinu. A da će se to i obistiniti uopće ne sumnjamo budući da je interes učenika bio toliko velik da ih ni geografska udaljenost nije spriječila da sudjeluju u finalu kviza.

- Super nam je što su se učenici zaputili i iz Čapljine, Zadra, Varaždina, Pisarovine, Rijeke, Požege, Kutine, pa čak i iz Širokog Brijega da bi pokazali svoje znanje. Super je i što roditeljima nije problem sjesti u auto i doći do Zagreba zbog ovoga - oduševljen je bio Lokas.

Jure će se, kako je ispričao za Jutarnji list, prijaviti i sljedeće sezone kada će priliku za to dobiti i njegovi roditelji.

- Kroz razgovore i analize smo primijetili da i roditelji rado sudjeluju i da žele propitati koliko se sjećaju gradiva iz fizike, matematike i kemije, a za to im nismo dali priliku. Moramo i njima dati šansu da na neki kompetitivni način među sobom provjere gradivo koje im klinci uče kroz ove kategorije koje postoje - zaključili su Toni Milun i Joško Lokas i time najavili drugu sezonu koja počinje već krajem siječnja.

Više na Jutarnjem...


Izdvajamo