PRESTIŽNA REGATA

MESSIJEV IDOL STIŽE U HRVATSKU Prebolio rak, postao olimpijski prvak i ispisao jednu od najljepših sportskih priča: 'Jako sam zavolio vašu zemlju'

 
Santiago Lange
 Red Bull pool

Brojne jedriličarske legende će u svibnju i lipnju boraviti u Hrvatskoj zbog prestižne regate TP52 Super Series koja će se održati u organizaciji D-Marin marina Mandalina u Šibeniku i Dalmacija u Zadru. Jedna od njih je i Santiago Lange čija je sportska priča bila jedna od najemotivnijih na Olimpijskim igrama u Riju. Popularni „Santi“ prvi će put boraviti na našoj obali.

„U druženjima s hrvatskim jedriličarima i ljudima koje sam upoznao na regatama jako sam zavolio vašu zemlju. Sada je vrijeme da je konačno i vidim. Nakon završetka druge regate planiram se zadržati na krstarenju i malo bolje upoznati Hrvatsku“, poručio je Lange.

S gotovo 55 godina Argentinac je postao najstariji olimpijski prvak u jedrenju. No, sretan završetak priče započeo je u ožujku 2015. godine kao noćna mora. San o nastupu na svojim šestim Olimpijskim igrama praktički je prekinut nakon što mu je dijagnosticiran rak pluća. Operacijom mu je odstranjeno 80 posto lijevog plućnog krila. No, Santiago Lange je u glavi imao plan o nastupu u Brazilu i tvrdoglavo ga se držao. Pet dana nakon osmosatne operacije već je pješačio, desetog je dana vozio bicikl, a nakon 41 dana bio je u brodu.

„Postajem jako strastven kada se suočim s izazovom. Što je izazov veći, to me više motivira. Pripreme za Rio postala su mi opsesija“, poručio je Argentinac koji je u karijeri osvojio dvije olimpijske bronce, dva puta nastupio na Volvo Ocean Race i jednom na America's Cupu.

Ta opsesija dovela ga je do zlata u Riju. Argentinska posada u klasi Nacra 17 popela se na najvišu stepenicu postolja s bodom prednosti ispred Australije i Austrije. „U tih 20 minuta posljednjeg jedrenja u Riju stane moj život. Usponi, padovi i kretanje dalje“, prisjetio se Santiago.

Lange je nakon Rija postao planetarna zvijezda. Divio mu se čak i Leo Messi kada su se u ožujku 2017. upoznali na utakmici Barcelone. Jedan od najboljih nogometaša svijeta upoznao je svog sportskog heroja i zatražio autogram.

Santiago Lange u Hrvatsku dolazi s jedrilicom Azzurra. Regata u D-Marin Mandalina započinje 23. svibnja, a u D-Marin Dalmacija 20. lipnja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 09:23