TO BI BIO PRAVI HIT

OMRAŽENI KUĆANSKI POSAO USKORO POSTAJE PROŠLOST? Znanstvenici na tragu rješenja koje bi vam donijelo više slobodnog vremena

Sanjate o svijetu bez peglanja? Možda se uskoro probudite u takvom, no to onda neće biti dobro samo za vas - nego i za okoliš.
 Profimedia, Alamy

Znanstvenici iz Australije istražuju može li se pamuk uzgajati na način koji bi kasnije doveo do toga da se pamučna odjeća ne gužva i da je stoga ne treba ni peglati.

Trenutačno se radi na tome da se otkrije što određuje dužinu, jačinu i debljinu pamučnih vlakana, kako bi se pokušalo "probiti" tu šifru i uzgajati pamuk od samog početka tako da se kasnije tkanine koje se od njega proizvode ne gužvaju.

Time bi se zapravo tkaninama sačinjenim od bilja dale karakteristike umjetnih materijala.

- Pamuk je prirodno, obnovljivo vlakno za razliku od sintetike koja je napravljena petrokemijskim sredstvima - objašnjava dr. Madeline Mitchell iz istraživačke agencije CSIRO.

- Sad promatramo strukturu stijenki pamučnih ćelija i koristimo se najsuvremenijim alatima u sintetičkoj biologiji kako bismo razvili sljedeću generaciju pamučnih vlakana - kaže dr. Mitchell.

U više od 30 godina poboljšavanja u uzgoju pamuka pomoću tehnika genetske modifikacije, znanstvenici iz CSIRO-a uspjeli su smanjiti upotrebu insekticida za 85 posto i smanjiti korištenje herbicida za 60 posto.

Australski pamuk je također vodeći u svijetu po optimalnom korištenju vode tijekom njegove proizvodnje, tj. s najmanje viška i gubitaka u tom području.

Nadaju se da će s vremenom uspjeti proizvoditi takav pamuk koji bi doveo do odjeće koja se ne gužva kao i odjeće čija proizvodnja manje onečišćuje okoliš.

Dok se pere odjeća od umjetnih materijala odnosno sintetike, u vode se ispuštaju tvari koje ih onečišćuju, a pamuk s druge strane ispušta biorazgradive tvari.

Istraživanja koja se sad provode dio su eksperimenata čija se vrijednost procjenjuje na 13 milijuna dolara, piše The Guardian.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
10. travanj 2024 10:52