ŽIVOT U IZOLACIJI

GLUMAC GORAN GRGIĆ IMA RECEPT ZA VIŠAK VREMENA 'Postao sam kućni majstor. Pilim, režem, sadim u vrtu i bojim ogradu'

 
Goran Grgić
 Privatna arhiva

Epidemija koronavirusa iz temelja je promijenila i život glumca Gorana Grgića. Pridržava se svih mjera koje su donijele nadležne institucije, no boravak kod kuće iskoristio je na najbolji mogući način, pa osim što čita poeziju, gleda serije i filmove, glumac se prihvatio i brojnih poslova za koje ranije nije nalazio vremena. Prije no što je Hrvatsku zahvatila kriza, radio je na nekoliko projekata, koji će pričekati na neka bolja vremena.

- Stalo je sve što se moglo i moralo zaustaviti. Prekinuli smo rad u HNK na novoj predstavi “Kafka na žalu” po romanu Harukija Murakamija i, naravno, igranje svih predstava.

Prekinuta su sva snimanja, ali i planovi za sve buduće projekte su upitni, jer nitko ne zna koji će biti prioriteti kad završi ova katastrofa.

Isplanirani odlasvci u trgovinu

Privatna arhiva

Zaustavio sam i dogovore oko festivala Novaljski trijatar koji organiziram već 15 ljeta zaredom u Novalji, dok ne dobijemo uvid kada, na koji način i u kojem omjeru ćemo moći održati festival - ispričao je Grgić.

Zalihe namirnica i kućnih potrepština nije gomilao, no svaki odlazak u kupovinu isplaniran je.

- Bez obzira na to što mi je neobično biti toliko vremena u kući, čini mi se da sam se bezbolno prilagodio. Zadao sam si zadatke koje sam uvijek ostavljao za bolja vremena, pa sad u ova loša vremena testiram samog sebe koliko ću ostvariti od zadanog.

Pretpostavio sam da će opskrba funkcionirati pa nisam stvarao zalihe, ali pokušavam da kad se već uputim u dućan planski kupim sve što nam treba za nekoliko dana - kaže glumac.

Život u izolaciji idealno mu je vrijeme za rad u vrtu, gdje provodi veći dio dana.

/ Privatna arhiva
Goran Grgić

- Srećom, imam dvorište pa se mogu baviti svime onim za što bih prije zvao majstore, ali i sadim, režem, podrezujem, pilim, farbam… Prije sam koristio mobitel za dogovore, a sad za razgovore.

Pokušavam drugima pomoći koliko smijem i mogu. Uglavnom više razgovaram s obitelji, sa psom i sa samim sobom. Usporenim ritmom, ali vrlo lako ispunim dan - napominje.

Sve kućanske obaveze članovi obitelji Grgić podijelili su među sobom, a iako je supruga glavna u kuhinji, ponekad se i ostali prihvate kuhanja.

- Svatko se prilagodio na ove okolnosti na svoj način i pokušavamo ne opterećivati druge svojim brigama, zanimacijama, pa i prisustvom. Koliko nam to uspijeva, ovisi od dana do dana. Ručak je ponajviše u rukama supruge, jer to ona najbolje zna, ali i ostali se uključe kad im dođe inspiracija. Ja sam uglavnom zadužen za nabave i roštiljanje - otkriva glumac.

Dobra strana

Privatna arhiva

Izlaske izvan kuće i, naravno, dvorišta sveo je na minimum.

- Jedini izlasci su mi, kao i mnogima, do ljekarne, dućana i šetnja sa psom. Na dan potresa sam bio kod prijatelja da mu skrpamo krov da ne prokišnjava. Gradom sam prošetao samo jednom, nakon potresa, da se uvjerim kakve su posljedice. No, preporučam ljudima da ne idu u grad, zbog poznatih okolnosti, ali i zato štosu zgrade u lošem stanju i svaki tren može nešto pasti - poručuje Grgić.

Kako kaže, boravak u kući, obzirom na situaciju, ne doživljava kao nešto teško ili loše.

- Nakon potresa i svih posljedica pandemije zaista ne mogu i nemam pravo govoriti da mi je nešto teško boravkom kod kuće. Dobra strana je što ćemo, nadam se, svi skupa shvatiti da se ništa na ovom svijetu ne podrazumijeva samo po sebi - smatra glumac.

A kraj krize s pandemijom za njega će, kaže, biti i prilika da napokon, bez straha, uživa u druženju s prijateljima.

- Nemam osjećaj koliko će ovo trajati i ne vjerujem da ćemo se na rez vratiti u normalu. Bit ću sretan sjesti na kavu s prijateljima i deinstalizirati aplikacije za online druženja - zaključio je.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Instagram

Twitter


Sve o kampanji #OSTAJEMDOMA doznaj na jutarnji.hr/ostajemdoma

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 08:28