STJECANJE NOVIH VJEŠTINA

IGOR BARBERIĆ IZ IZOLACIJE 'Ritam je trenutno puno lakši, ali, što je najbolje, ritam je moj. Radim samo stvari koje želim'

 
 Privatna arhiva

- Ujutro kava i doručak, uz koje pročitam vijesti ili pišem u dnevnik. A onda za dalje u danu, može se reći, nebo je granica. - opisuje svoj prosječan dan u doba koronavirusa poznati koreograf i redatelj, bivši plesač Igor Barberić. Kao i mnoge druge poznate osobe, i on podržava inicijativu #ostajemdoma, sa željom da se epidemija Covida-19 što prije obuzda i život vrati u normalu.

Organizacija doma

- Imam listu stvari koje bih volio odraditi dok sam doma, ali je se držim jako opušteno - kaže Barberić, kojem su na popisu planova, primjerice, čišćenje stana, pranje prozora, podova i kuhinjskih elemenata.

- Tu su i neki organizacijski planovi, poput bacanja stare robe ili digitalizacije starih slika. Neki su kulinarski projekti. A onda i onaj krucijalni, umjetnički dio, sviranje gitare (i pisanje pjesama ako dođe), crtanje, slikanje... No, kad kažem ‘sve opušteno’, to znači sa sviješću da ništa od toga ne moram, nego radim kad želim, ako želim. I da je okej svako malo opet sjesti i biti sa svojim mislima. Ili bez misli ako sam odlučio meditirati - govori čovjek koji je jedna od najbitnijih karika u timu zabavnog showa ‘’Tvoje lice zvuči poznato’’ na Novoj TV od samog njegova početka i koji se brine da točke koje izvode natjecatelji ispadnu upravo onako kako treba; čovjek koji je napravio koreografiju svih točaka u showu “Zvijezde plešu”...

Radio punom parom

Privatna arhiva

Velika je razlika između njegovog uobičajenog dnevnog ritma i onog sadašnjeg.

- Razlika je velika, pogotovo ako uspoređujemo moj ritam koji je trajao nekoliko mjeseci prije svega ovoga. Radio sam punom parom i nisam imao nijedan slobodan dan u tjednu. Ustajao sam uglavnom prije šest ujutro i išao spavati prije deset navečer. I većinu dana sam provodio na poslu. Ritam je trenutno puno lakši, ali, što je najbolje, ritam je moj. Radim samo stvari koje želim - opušteno kaže Barberić.

Mnogi su vrijeme ostajanja doma iskoristili za stjecanje neke nove vještine, od pletenja do učenja jezika, a Barberić je jedan od njih.

- Zadao sam si već prije nekih godinu i pol da ću bolje naučiti španjolski. Tako da sada pojačavam taj dio. Razmišljam i o tome da sam instaliram pločice u kuhinji. No, možda bolje pričekati s tim - objašnjava. Omiljeni koreograf je, mnogi znaju, bio jedan od natjecatelja Masterchefa u kojem su sudjelovali celebrityji i sjajan je kuhar.

- Kod mene je uvijek tako da, kada imam vremena i kada sam smiren, i kada mi je u stanu (u kuhinji) uredno, zove me na kuhanje i pečenje. Uglavnom je to slastičarstvo ili pekarstvo. Tako da sam trenutno puno vremena i s tim zauzet. Tu i tamo svladavam nešto novo ili usavršavam stare recepte ili jednostavno pečem svoj vlastiti kruh jer je, eto, fora. Primijetio sam da neki ljudi kažu da odrađuju ‘anxiety baking’, ali meni je baš obrnuto. Uvijek volim to raditi, ali samo kad imam vremena. I sad evo imam vremena.

Ističe kako mu ni u jednom trenutku nije palo na pamet stvarati kod kuće zalihe hrane, posebice zato što su trgovine otvorene i ima svih namirnica, pa u nabavku ide po potrebi ili naručuje online.

Vremena ima i za ostajanje u formi, odrađuje “neki kalistenički trening tu i tamo” ili jogu.

- Ali ne zamaram se previše pravilima koliko to mora biti često ili intenzivno, Generalno je u svemu trenutno tako. Okej je usporiti malo, okej je stati, okej je šutjeti. Ovo je super prilika - govori Igor Barberić.

Nenadani godišnji odmor

Iskreno priznaje da mu još uvijek ne nedostaje ništa vezano uz posao.

- Ovo je kao godišnji odmor koji je došao nenadano, ali za razliku od godišnjeg inače, gdje uvijek ima nešto posla oko planiranja, slanja mejlova itd., ovdje nema ničega i mislim da je ovo jedinstvena prilika da se odradi takva vrsta godišnjeg, kakav bi zapravo trebao biti. Kao da sam otišao na neki wellness retreat. Nekako je još premalo vremena prošlo da govorim da mi bilo što baš nedostaje. A i mislim, nadam se, da nećemo baš jako, jako dugo biti u ovome - optimistično kaže pa u tom stilu dodaje da uopće ne razmišlja o tome što mu fali iz života bez epidemije.

- Više razmišljam na način: ‘Aha, sad sam doma i imam ovo i ovo na raspolaganju. E super, hajmo onda ovako’. Možda da mi je netko rekao da život koji sam poznavao više nikad neće postojati, onda bih više žalio za nekim stvarima. Trenutno se kreativno adaptiram na situaciju koja je nastala - kaže Barberić, koji vezu s prijateljima održava videopozivima.

- Često s kavom u rukama. I moram primijetiti da zapravo pomnije razgovaramo jedni s drugima. Kad god smo na kavi inače, kad tad će neko uhvatiti mobitel u ruke i baviti se time na kratko. Ovako, s telefonima kao web kamerama, nemamo izbora nego da se gledamo i pričamo. Imam osjećaj da se češće i koncentriranije čujem s prijateljima nego prije.

Vijesti prati umjereno - pročita ih ujutro, pogleda pressicu Kriznog stožera i toj je uglavnom to. Mislio je i da će buljiti u puno serija za koje nije imao vremena, no to se nije dogodilo.

- Kroz dan, koliko se zabavljam s drugim stvarima, ne stignem do serije, a već mi se spava. Radije ću izvaditi slikarsko platno i početi slikati po njemu, nego sjesti i gledati nekoliko epizoda neke serije - kaže. Smatra da bi mnogima bilo lakše kad bi shvatili da je u redu “usporiti malo”.

- Poslao bih poruku da je zapravo okej usporiti malo. Ako imamo krov nad glavom i imamo za jesti, ne treba nam ništa drugo trenutno. Ne trebamo se trzati da i dalje ostanemo aktivni na društvenim mrežama ili da održavamo poslovne kontakte ili pojavljivanja. Svijet je jako usporio. Svugdje. Možemo i mi - govori i dodaje da će kad pandemija završi malo tog stava o zaustavljanju i pauziranju ponijeti u svakodnevicu koja tjera na sve samo ne na odmor.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Instagram

Twitter


Sve o kampanji #OSTAJEMDOMA doznaj na jutarnji.hr/ostajemdoma

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
30. ožujak 2024 20:54