Virtualna putovanja

SANJATE O PREDIVNIM PROSTRANSTVIMA SAFARIJA U TANZANIJI ILI SVJEŽEM ZRAKU NA VRHOVIMA DOLOMITA? Obiđite prirodne ljepote s nama!

 

U prirodnim ljepotama možemo uživati čak i iz svojeg doma. Zabrana kretanja ne znači da u mislima ne možemo odlutati gdje god poželimo. Ukoliko želite posjetiti neka od trenutno naizgled nedostižnih mjesta, udahnuti svježi zrak na nekom od prostranih vrhova Dolomita, uživati u predivnim prostranstvima safarija u Tanzaniji ili pak prošetati jednim od najzelenijih parkova u New Yorku, redakcija magazina Like Putovanja ima popis lokacija za vas.

Plitvička jezera, Hrvatska

Main Waterfalls in Spring at Plitvice Jezera Croatia
Getty Images/iStockphoto

Virtualna šetnja jednim od najljepših hrvatskih nacionalnih parkova dostupna je na njihovoj web stranici. Svakako uključite zvuk: trodimenzionalni obilazak prati šum plitvičkih slapova, što virtualno iskustvo čini još ljepšim. U dnu ekrana birate početnu poziciju razgleda, od njih čak 150, i sa svake pozicije kursorom možete pogledati oko sebe, prema nebu ili podu. Jedino je zbunjujuće što, da biste pogledali desno, kursor morate povući lijevo i obrnuto, ali brzo se naviknete. Na svakoj od početnih fotografija piše točna lokacija, neke su pogled s vidikovaca, druge su bliže jezeru i slapovima. Posebno je impresivan pogled na Veliko jezero i Donja jezera, koje ćete, razumljivo, pronaći već na samom početku izbornika.

POVEZNICA

Jökulsárlón, Island

Jedno od najvećih ledenjačkih jezera u Europi, Jökulsárlón na Islandu, može se razgledati putem panoramskih slika koje možete okretati za 360 stupnjeva, zumirati, približavati i udaljavati detalje po želji... Snimke nemaju zvučnu kulisu i premalo je različitih kadrova, ali dobar je način da se dobije uvid u ljepotu ovog ledenjačkog kraja.

POVEZNICA

Planine i jezera Tadžikistana

Ova azijska zemlja nije često na listi želja hrvatskih putnika, ali prošetate li virtualno njezinim planinama, šumama i jezerima mogli biste zaključiti da je nepravedno zanemarena. Stranica nudi 15-ak prirodnih atrakcija ove zemlje, a svaku, kada na nju kliknete, možete pogledati iz svih kutova (360) i odabrati želite li snimku sa zemlje ili iz zraka. U pozadini svira glazba, čini se da je riječ o tadžikistanskom melosu jer svaka zemlja ima drukčiju glazbenu podlogu. Upravljanje je jednostavno, a prizori prirode zadivljujući.

POVEZNICA

Pustinja Wadi Rum, Jordan

incredible lunar landscape with huge moon in Wadi Rum village in the Jordanian red sand desert. Wadi Rum also known as The Valley of the Moon,  Jordan - Image
Getty Images/iStockphoto

Nepregledno narančasto prostranstvo jedne od najpoznatijih atrakcija Jordana ne dosadi vam ni nakon deset minuta gledanja. Snimljeno je ukupno 24 lokaliteta, svi iz zraka, a dio njih i sa zemlje pa se tako u jednom trenutku možete i "uvući" pod špilju u pješčanim dinama. Perspektivu je jednostavno mijenjati pomicanjem kursora, a poseban doživljaj daje i atmosferična glazba u pozadini. Na pojedinim fotografijama prilikom postavljanja miša na neku lokaciju, primjerice planinu, pojavi se njezino ime pa kroz virtualno razgledavanje možete nešto i naučiti.

POVEZNICA

Central Park, New York, SAD

Tko nije čuo za slavni njujorški park koji grad dijeli na zapadnu i istočnu stranu, a koji je nezaobilazni junak gotovo svih filmova koji se događaju u Velikoj jabuci? Ako vam je izmakao put u New York, ili o njemu samo maštate, prošetajte najpoznatijim američkim parkom virtualno. Stranica ima audiovodič (dakako, na engleskom) koji posjetitelja vodi kroz najzanimljivije dijelove parka, priča o značajnom drveću, povijesti... Snimke nisu 360 niti panoramske, radi se o običnim fotografijama, ali tura je odlično napravljena jer redom otvara fotografije, kao da ste u šetnji, i usput informira o svim značajnim dijelovima, objektima, povijesnim protagonistima, flori i fauni Centar Parka. Tijekom cijelog obilaska u lijevom donjem kutu stoji karta tako da vidite "na kojem ste dijelu" i što ćete sljedeće "razgledavati".

POVEZNICA

Yellowstone, SAD

Nacionalni park Yellowstone smatra se najstarijim svjetskim nacionalnim parkom, utemeljen je 1. ožujka 1872. godine. Rasprostire se na području od 8987 km², a najvećim dijelom na sjeverozapadu savezne države Wyoming, na tromeđi sa saveznim državama Montana i Idaho. Na web stranicama svih nacionalnih parkova SAD-a (www.nps.gov/yell/index.htm) pronaći ćete niz informacija, fotografija, videa i 360 pregleda, a nama se posebno svidjela live kamera koja prikazuje Old Faithful, gejzir koji već 500 godina eruptira uvijek u isto vrijeme. Upravo to vrijeme možete vidjeti na stranici pa u realnom vremenu gledati to čudo prirode.

POVEZNICA

Dolomiti, Italija

Na stranici je više lokacija koje se mogu razgledati 360 panoramskom, virtualnom šetnjom, a nama su se najviše svidjele snimke Dolomita po noći snimljene u listopadu 2016. Na prekrasnoj, pomalo mističnoj fotografiji koja se automatski okreće (no možete ju zaustaviti, okrenuti smjer, zumirati...) navedena su i imena vrhova i njihova visina. Idealno za sve koji su zbog krize propustili skijanje ili im je na čekanju osvajanje ozbiljnijih planinskih vrhunaca.

POVEZNICA

Grand Canyon, SAD

Toroweap point at sunrise, Grand Canyon National Park, AZ.
Getty Images/iStockphoto

Ova je stranica zapravo reklama za CD-e i DVD-e s virtualnim turama koje se naplaćuju, ali i besplatni demo koji se može pogledati na stranici je zabavan. Grand Canyon je snimljen s tla, pogled je iz dubine prema vrhu stijene, pa njegova veličina dolazi do izražaja. Kursorom ili strelicama na dnu stranice moguće je pomicati sliku lijevo-desno i gore-dolje, no kako je riječ o demo verziji broj kadrova je ograničen. Ipak, dovoljno za dobiti dojam o kakvom se čudu prirode radi.

POVEZNICA

Ruaha, Tanzanija

Kako izgledaju safariji u istočnoj Africi možete vidjeti u seriji panoramskih 360 videa iz Nacionalnog parka Ruaha koji prikazuju vožnju brodom, let ptica, slonove koji piju vodu, lavove... Doduše, i smještajne jedinice koje se ovom stranicom reklamiraju. Videozapisi su interaktivni, što znači da vi kursorom upravljate slikom, okrećete se i razgledavate oko sebe. Možda je do našeg računala, ali rezolucija fotografija bi mogla biti bolja.

POVEZNICA

Samobor i Žumberak, Hrvatska

Odličan projekt Turističke zajednice Samobora omogućava vam da virtualno prošetate kroz ovaj šarmantni gradić, ali i njegov zeleni zaštitnik - Žumberak. U izborniku možete izabrati želite li gradsku šetnju ili onu prirodom, pa čak i mikrolokalitete koje želite "obići". Snimke su iz zraka, snimljene dronom, ali svaku je lokaciju moguće vrlo dobro zumirati. Jako dobra stranica za virtualnu dozu zelenila koje možete posjetiti čim ovi ludi dani budu iza nas.

POVEZNICA

Sadržaj je preuzet iz magazina Like Putovanja.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Instagram

Twitter


Sve o kampanji #OSTAJEMDOMA doznaj na jutarnji.hr/ostajemdoma

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 22:30