Dejtanje u novo doba

TEK SU SE UPOZNALI, POPILI KAVU, KLIKNULI I ONDA SE POJAVILA KORONA! Spojevi se mijenjanju: preko videochata zajedno pogledajte film ili kuhajte ručak

 
 iStock

Tek su se upoznali, popili prvu kavu, shvatili da su bliski, i taman kad se učinilo da bi od toga moglo nešto biti, pojavila se korona. Pandemija je ugrozila industriju dejtanja i preko noći promijenila način na koji doživljavamo i tražimo ljubav.

Neki ne mogu prestati tražiti društvo i novu ljubav, pa i kad im stoput kažete da riskiraju svoje i tuđe zdravlje. U Njemačkoj policija ima pune ruke posla oko corona-partyja: mladi se u sat-dva okupe preko Snapchata ili WhatsAppa u gradskom vrtu, na igralištu, u Rostocku u autobusu. Minhenski klub “Harry Klein” smislio je kako usprkos zabrani može nastaviti raditi: u srijedu navečer održali su svoj queer party, glazbu su birali njihovi kućni DJ-evi, Künstler Noè, Janisha Jones i Natanael Megersa. Sve kao normalno, mogli ste plesati i piti koliko želite, ali doma, sudjelujući na partyju preko interneta.

Držite distancu

Neke je panika natjerala da kupuju toaletni papir, drugi panično žele pronaći partnera. Britanski Telegraph objavio je priču o single ženi, koja je preko noći shvatila da ne želi tako provesti doba korone. “Svi moji prijatelji, u braku ili vezama, našli su se odjednom u haračenju po dućanima, odlučni da nabave svoju godišnju rezervu tjestenine i posvete se svom kauču i Netflixu. Nema više izlazaka. Preko noći je moj status sretne singl osobe ispario i pretvorio se u ništa, kako su nestali svi moji prijatelji o kojima sam ovisila”, kaže Kate. Jedina komunikacija koja joj je preostala su poruke tipa: “Ne brini, Kate, svi smo mi u ovome zajedno”.

Kate nije jedina, potraga za ljubavi i partnerstvom nije nestala zbog pandemije. Za one koji žele naći ljubav a da pritom ne dobiju koronu, Dating.com predlaže: gledajte zajedno neki film preko videochata, na isti način možete zajedno kuhati isto jelo, svejedno ako ste desecima kilometara udaljeni. Korona je na dosad nezamisliv način virtualu stopila s fizičkom stvarnošću.

Internetski servis Netflix nudi mogućnost zajedničkog gledanja filmova i serija s dvije različite lokacije, prenosi CNN.

Dejting aplikacija Bumble, koja igra specijalno na žene jer one su te koje ovdje moraju učiniti prvi korak, objavila je upute epidemiologinje dr. Seeme Yasmin da, ako ste se već odlučili naći uživo, izbjegnete rukovanje i ne zaboravite održavati sigurnu distancu od minimalno metar i pol.

Izgleda da se mijenjaju pravila udvaranja. Više vas frajeri prilikom uletavanja neće pitati koji vam je omiljeni glumac, nego kašljete li? Imate li temperaturu? Tako savjetuje dr. William Schaffner, stručnjak s medicinskog fakulteta sveučilišta Vanderbilt. Iako su zabranjena grupna okupljanja, parovi se još mogu nalaziti dok održavaju sigurnu udaljenost i vode računa da se izmaknu svima koji im dolaze u susret. “Možda odlazak u šetnju parkom sa šalicom kave”, preporučuje dr. Schaffner.

Poput nas, i Amerikanci gledaju Italiju kao svoju budućnost. Francesa Owens, majka 19-godišnjakinje u talijanskom Spoletu, kaže kako pati od kroničnog smanjenog imuniteta. Njena kći Antonia već šest mjeseci ima dečka, ali je zbog majčine bolesti morala odlučiti hoće li živjeti s dečkom ili majkom. Nema između.

Antonia je odabrala živjeti s majkom, ali i viđati dečka, ako je moguće svaki dan. On bi došao, pa bi sjeli u dvorište. Svatko na svoju klupu. Nekad bi dečko došao i samo joj pjevao s druge strane dvorišta. Ne smiju se približiti, ne smiju se dotaknuti. Rumunjska je uvela kaznu od 15 godina zatvora ako ste svojim ponašanjem prouzročili nečiju smrt, što bi se moglo dogoditi ako Antonijina mama dođe u kontakt s virusom. U ovom trenutku dečka uopće ne viđa jer je Italija uvela totalnu karantenu. Odnosno viđa ga, preko videoaplikacija, svaki dan.

Ljubav je karantena

Nakon uspjeha Netflixova realityja “Ljubav je slijepa” (Love is Blind) za ljubavnike u samoizolaciji u utorak je preko Instagrama pokrenut novi online dating eksperiment “Ljubav je karantena” (Love Is Quarantine). Onaj tko želi sudjelovati, pošalje svoje informacije preko Google Docsa: ime, dob, grad, plus poželjne osobine partnera. Organizatori potom spajaju potencijalne parove, 12 u jednoj sesiji. Od sudionika se očekuje da prije i nakon virtualnog spoja objavi videoizjavu o tome kako je prošlo. “Love Is Quarantine” pokrenula su dva tipa iz New Yorka, fotograf i videograf Thi Q. Lam i glumac Rance Nix, višegodišnji prijatelji i cimeri. Obožavali su Netflixovu “Love is Blind” i kad je završila, htjeli su nastavak. U novoj stvarnosti.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Instagram

Twitter


Sve o kampanji #OSTAJEMDOMA doznaj na jutarnji.hr/ostajemdoma

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 02:59