RAJ DELIKATESA

Austrijska gastronomija na odmoru – tradicionalni recepti koje ne smijete propustiti

 

Austrija je svojevrstan raj na zemlji koji nas osvaja svojom prirodom, skijalištima i srdačnim stanovnicima, ali ima i još jednu posebnu čar – hranu.

Sasvim logično, prvo nam na pamet pada kralj svih pohanih mesa – bečki odrezak koji najčešće dolazi uz prilog salate od krumpira. Bečki se sastoji od telećeg odreska koji se prvo stavlja u brašno, zatim jaja te krušne mrvice i onda kreće s pohanjem. Ono što je najbitniji faktor kod bečkog odreska jest da bude pečen do zlatnožute boje, da je vrlo tanak i da veličinom prelazi rub tanjura.

Jedan od poznatih mesnih specijaliteta je i Leberkäse, koji u prijevodu znači jetreni sir, ali nema ni jednog ni drugog u sebi. Naime, kod ovog jela se radi o mješavini oštrim noževima usitnjenog miksa goveđeg i svinjskog mesa. Nakon što se dobro začini, smjesa se peče u pećnici dok ne dobije finu hrskavu koru. Nakon što se ispeče, stavlja se u žemlju uz dodatak senfa i kiselih krastavaca te se konzumira poput sendviča.

Wolfgang Schardt

Austrijanci zaista jako vole knedle, pa ćete tako naći i glavno jelo koje se naziva Tirolska knedla (Tiroler Knödel) čija povijest seže još iz 12 stoljeća. Prema originalnoj recepturi, sitne knedle se jedu u goveđoj juhi, a veće knedle u toplom kiselom zelju ili salati i idealno pašu uz gulaše i mesna jela.

Ipak, Austrijanci su najpoznatiji po svojim desertima i slasticama koje obožavamo u svako doba godine. Jedan od ultimativnih klasika zasigurno je štrudla s jabukama koja se servira uz poseban umak od vanilije. Možda mislite da je ista kao i naše štrudle, ali njezina tajna je u punjenju koje se sastoji od jabuka, grožđica, mljevenih oraha i cimeta.

Wolfgang Schardt

Zatim imamo uvijek obožavane Germknödle koje se pune isključivo pekmezom od šljiva. Ono što je posebnost jest kako se originalni Germknödl NE KUHA nego pari! Poanta je u tome što ne smije doći u dodir s vodom jer se neće napuhnuti te će izgubiti svoju specifičnu teksturu, a gotova se Germknödla prelijeva s rastopljenim maslacem i zatim se pospe mješavinom maka i šećera u prahu.

Tirol ima još jednu posebnu slasticu, a to su Južnotirolske šluc krafne. Ukratko, to su punjeni jastučići od tijesta – kuhani, a zatim kratko prženi na maslacu i posuti ribanim sirom. Najčešće su vegetarijanski, no ugostiteljska praksa poznaje najrazličitije vrste nadjeva.

Uz ovakvu ponudu, jedno je sigurno – u Austriji ćete uvijek uživati u gastronomskim delicijama!

Također, imate priliku osvojiti i vrijedne nagrade. Sve što trebate jest odgovoriti točno na pet pitanja o Austriji (odgovori se nalaze u člancima) te jedno kreativno pitanje i osvojite vrijedne GARMIN i Tatonka nagrade ovdje.

Detaljnije informacije o boravku u Austriji i austrijskim delicijama možete pronaći klikom na ovaj link.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. travanj 2024 20:54