HOROR U BRITANIJI

TRAGIČAN KRAJ PERSPEKTIVNE DJEVOJČICE Zbog strašnog propusta bolnice umrla od sepse: 'Rekli su da joj nije ništa, da popije tabletu za glavu...'

 Foto: Facebook

Mlada djevojka koja je sanjala o studiju na Cambridgeu umrla je od sepse nakon što su je s Hitne pomoći dva puta poslali kući, prenosi Telegraph .

Istraga je otkrila da su liječnici dva puta propustili priliku spasiti život 12-godišnjoj Franchesci Pawson te joj samo rekli neka uzme paracetamol i nešto protiv bolova. Nisu primijetili da joj se tijelom širi opasna infekcija.

Njezina majka Elsa dovela ju je u kliniku u subotu, 10. siječnja prošle godine jer se već pet dana osjećala loše, imala je povišenu temperaturu i osip.

Djevojčica nije kako treba pregledana prije nego je poslana kući s antibioticima. U klinici su je primile dvije sestre: prva ju je pregledavala 2-3 minute, a druga joj je dijagnosticirala virusnu infekciju i rekla majci neka djevojčicu liječi tabletama protiv bolova.

Mrtvozornik je na sudu rekao kako je klinika propustila priliku Franchesci pružiti adekvatnu skrb.

Kako se stanje djevojčice nije popravljalo, i treći je put dovedena u bolnicu gdje je umrla.

Pregledom je utvrđeno da je malena umrla od septičnog šoka uzrokovanog nekrotičnom bronhopneumonijom.

'Njezino stanje nije prepoznato unatoč jakoj boli u prsima te joj nije pružena adekvatna pomoć', rekli su istražitelji.

'Tek sad polako učimo ponovno živjeti bez nje. Strašno nam nedostaje', rekao je neutješni otac djevojčice.

Nakon ovog tragičnog slučaja, britanska vlada je u proceduru poslala zakon kojim bi se smanjio broj slučajeva smrti od sepse. Među propustima koje su zabilježene u bolnici koja je primila djevojčicu je i taj da su je pregledale samo medicinske sestre, ali ne i liječnici.

Sestre Sally Hawkins i Susan Smith priznale su da je došlo do pogrešaka u proceduri, stanje djevojčice nije kako treba dokumentirano i učinjeni su brojni propusti.

Susan Smith je rekla da se jako dobro sjeća djevojčice. Kad je stigla u bolnicu, nije učinjena trijaža, što je dio uobičajenog postupka.

Kad su je na sudu pitali zašto sve nije učinjeno po propisima, odgovorila je: 'Ne znam.'

Liječnik te bolnice, Richard Bowker, rekao je kako je stanje curice jasno upućivalo na ozbiljne probleme. 'Imala je puls 148 i temperaturu 37,8. Disala je jako brzo.'

Srce joj je prestalo kucati u 4:20 no liječnici koji su se borili za njezin život, smrt su proglasili tek u 8:37.

Doktor Bowker također je rekao da je, prema onome što zna, stanje djevojčice i u dva prethodna posjeta bolnici bilo takvo da je jasno ukazivalo na ozbiljan problem.

Doktor Aqib Bhatti rekao je kako je poslije tragedije naložena istraga. Također, kazao je kako nisu zabilježene sve primjedbe medicinskog osoblja i da ljudi nisu znali da u klinici ima slobodnih liječnika koji su djevojčicu mogli pregledati.

Inače, Franchescina obitelj se preselila u Derby u ljeto 2013. gdje je djevojčica pohađala školu. Sanjala je o tome da upiše Canbridge.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 15:59