ALEKSEJ LEONOV

UMRO JE PRVI ČOVJEK KOJI JE ŠETAO SVEMIROM Dvostruki heroj Sovjetskog Saveza pritom je izrekao čuvenu rečenicu: 'Evo, probao sam'

 
 RIA Novosti / Sputnik / Profimedia

Sovjetski kozmonaut Aleksej Leonov, prvi čovjek koji je izašao u svemir 1965. i bio je zapovjednik prve zajedničke svemirske misije bivšeg SSSR-a i SAD-a, umro je u petak u dobi od 85 godina.

"Aleksej Leonov umro je u Moskvi u 12,40 sati nakon duže bolesti", rekla je za agenciju France presse njegova suradnica Natalia Filimonova.

Dana 19. ožujka 1965. Leonov je izveo prvi izlazak čovjeka u svemir, što mu je donijelo nadimak "svemirski pješak".

844594 18.03.1965 Alexei Leonov, Pilot-Cosmonaut of the USSR, leaving Voskhod 2 spacecraft to take his first step into space. March 18-19, 1965. Reproduction of a book photo., Image: 89941521, License: Rights-managed, Restrictions: Mandatory credit, Model Release: no, Credit line: RIA Novosti / Sputnik / Profimedia
RIA Novosti / Sputnik / Profimedia
Prvi koraci čovjeka u svemiru

Akcija je trajala ukupno dvadeset minuta od koji je 12 bio potpuno izvan Voshoda 2.

"Evo, probao sam", rekao je rečenicu po kojoj je postao poznat.

Pri povratku u letjelicu imao je teških problema s prolaskom kroz vrata jer se njegovo odijelo u svemiru napuhnulo. Tek je ispuštanjem tlaka iz odijela uspio provući se kroz vrata.

Aleksej Leonov također je bio sovjetski zapovjednik misije Apollo-Sojuz 1975., prve zajedničke misije dva hladnoratovska protivnika i rivala u svemirskoj utrci, SSSR-a i SAD-a.

Ta je misija obilježila početak tehnološke suradnje koja se nastavila do naših dana.

FOR RELEASE WITH FEATURE BC-SPACE-COSMONAUT - Alexei Leonov, legendary Soviet cosmonaut, speaks in his office where he is the president of an investment fund February 3, 1999. As a cosmonaut, Leonov narrowly escaped death at least five times, and he now credits God for saving him from an early demise. Picture taken 3FEB99.

GD/WS - RP1DRIHYQRAA
REUTERS

Leonov se rodio u selu Listvjanki u zapadnom Sibiru. Riječ je o području udaljenom oko 3.000 kilometara istočno od Moskve. Prije nego je postao kozmonautom bio je Leonov pilot u Zračnim snagama Sovjetskog Saveza.

Kasnije u karijeri dobio je čin zrakoplovnog generala, a postao je i dvostrukim herojem Sovjetskog Saveza. U današnjoj Ruskoj Federaciji bio je jako ugledan, tako da je dobio odlikovanja u vrijeme Putina i Medvedeva.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
12. travanj 2024 13:25