BEŠĆUTNA UDOVICA

Užasna smrt Roberta Ludluma: Slavnog pisca zbog novca je zapalila žena

 SIPA

ZAGREB - Smrt je čuvenom autoru akcijskih trilera Robertu Ludlumu donijela definitivnu promjenu žanra. U ožujku 2001. iz blještavila džetseterskog lajfstajla otišao je u opskurnu smrt te iz visokobudžetnog avanturističkog žanra pritom dospio u jeftini krimić. Njegovo truplo imat će, naime, prominentnu ulogu misteriji koja ovih dana, unaprijed proglašena za bestseler, stiže u knjižare poslije senzacionalnih prikaza u vodećim svjetskim novinama.

U knjizi Ludlum ima ulogu žrtve, a pisac je njegov nećak Kenneth Kearns.

Strašan prizor

Priča kulminira jezivim prizorom: poslije četverostrukog bajpasa, bolestan od osteoartritisa, proslavljeni autor akcijskih romana - bilo mu je tada 73 godine - leži nepokretan u svojoj vili na Floridi, gdje ga zahvaća požar. Smrad nagorjelog ljudskog mesa i njegovi očajni krikovi ispunjavaju prostoriju u koju provaljuju vatrogasci, stigavši na mjesto događaja šest minuta poslije uzbune. Malo kasnije, u kuhinji posve neoštećene kuće nalaze njegovu ženu koja im kaže: “Odjebite, ne vidite da si spremam piće?” Strpali su je u vozilo hitne pomoći s mužem, pa ih prevezli u bolnicu.

Poslije toga ona se ondje više nije pojavljivala - ležao je mjesec dana na intenzivnoj njezi, primao morfij, a zatim je otpremljen kući gdje je odmah preminuo.

Nebrižna žena naslijedila je lovu koju joj je ostavio oporukom napisanom samo koji tjedan prije nego ga je na neobjašnjiv način zahvatio požar izazvan, čini se, potpaljivačem za roštilj. Cijela obitelj stala je optuživati udovicu da je grebatorica koja ga je opljačkala, ali se nisu usuđivali javno iznositi sumnje za ubojstvo dok nije umrla 2008. A onda je, u veljači ove godine, izašla Kearnsova knjiga “The Ludlum Identity” u kojoj nećak, liječnik i ujakov biograf, pretendira da rasvijetli cijelu storiju...

Marinac na Pacifiku

Rođen u New Yorku 1927., Ludlum je bio usvojeno dijete - nije upoznao roditelje i kasnije je bezuspješno pokušavao otkriti svoj identitet, što ima veze sa zapletom njegova najslavnijeg romana “The Bourne Identity”.

Robert Ludlum se kao tinejdžer prikrpao putujućoj glumačkoj trupi, a 1942. javio se u ratnu mornaricu, ali je odbijen. Sa 17 je stupio u marince, pa proveo na Pacifiku dvije godine. Potom se upisao na ugledni Wesleyan koledž, što mu je omogućavao zakon kojim su Amerikanci razvojačenim braniteljima omogućili da besplatno studiraju, umjesto da se beskorisno klatare. Tu je upoznao ženu svog života - glumicu Mary Rydicha.

Fenomen Ludlum

Oženili su se pa iznajmili stanić u Bronxu. On se tada mogao posvetiti kazalištu. Ona je bila njegov “spiritus movens”. Na Broadwayu i na televiziji odigrao je 200 uloga. Izdržavao se nastupajući u reklamama - sam je rekao da je to što je brzo sugestivnim glasom mogao izgovoriti “Plunge works fast” (slogan za WC-pročišćivač) platilo fakultet jednom od sinova. Šezdesete, osnovao je prvo američko kazalište u shopping mallu (pažnja, zagrebački glumci, društveno angažirani prosvjednici!).

Tu je lansirao velikog Alana Aldu, ali uopće, njegova je karijera sve do 44. rođendana bila prilično beznačajna. Onda je 1971. objavio “Scarlatti Inheritance”. Priča je pravi Ludlum - zavjera nacista koji pripremaju lik koji će im omogućiti svjetsku dominaciju... Prodalo se isprva samo 75.000 primjeraka. Ali, tu se on našao.

Sljedeće godine producirao je “The Osterman Weekend” i onda svake godine još po jedan roman, a nekih godina i dva. Ti su romani izazivali trajnu potražnju (kao, recimo, Zagorka). Procjenjuje se da je dosad svaki njegov roman otišao u najmanje 20 milijuna kopija. Onda je krenulo s filmovima - prvo je napravljen jedan ne osobito zapažen film Sama Peckinpaha (The Osterman Weekend iz 1972.) “The Bourne Identity” snimljen je prvi put 1988. s Richardom Chamberlainom , a onda 2002. s Mattom Damonom - tu je “Fenomen Ludlum” eksplodirao.

Izgledalo je da ga ništa ne može zaustaviti. Onda se Mary razboljela i naglo umrla. Raspao se i već poslije četiri mjeseca oženio za Karen Dunn, jednu debelu, ružnu pijanduru, a nije napravio ni predostrožni korak da s tom trostrukom razvedenicom potpiše predbračni ugovor koji će zaštititi nasljedstvo njegovo troje djece s Mary.

ČLANAK U CIJELOSTI PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU JUTARNJEG LISTA

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. ožujak 2024 06:50