OBNOVA POPULACIJE

BIJESNI SELJACI POSTAVLJALI BARIKADE, NO SLOVENSKA MEDVJEDICA IPAK JE SPUŠTENA U FRANCUSKE PIRINEJE Spustili je helikopterom na neočekivanom mjestu

 

Francusko ministarstvo za okoliš u četvrtak je potvrdilo da je u planinskom masivu Pireneja uz granicu sa Španjolskom u prirodu pustilo ženku smeđeg medvjeda koju je donirala Slovenija, u okviru napora za obnovu populacije te zvijeri na tom području koja se smanjivala od 70-ih godina prošlog stoljeća.

Nije službeno poznato kako je to vlastima uspjelo jer su lokalni stočari zadnjih dana prosvjedovali protiv dovođenja medvjeda iz Slovenije, tužeći se da im medvjedi kolju ovce i koze, pa su na cestama za koje su mislili da će preko njih biti prevežena medvjedica postavljali barikade.

Lokalni mediji zato tvrde da su vlasti medvjedicu u prirodu spustili na neočekivanom mjestu, prevezavši je helikopterom.

Slovenija je spolno zrele mužjake i ženke za revitalizaciju oslabljenog pirenejskog medvjeđeg staništa kojemu je prijetilo da doživi opustošenje počela donirati Francuskoj 2006. u sklopu međudržavne suradnje, ali se od početka susretala s ogorčenim protivljenjem seljaka i stočara koji tvrde da im medvjedi godišnje zakolju nekoliko stotina grla.

Trenutno u Pirenejima po procjenama biologa živi 40-ak medvjeda, od kojih su mnogi potomci mužjaka i ženki uvezenih iz Slovenije, a vlada unatoč prosvjedima stočara i lokalnih vlasti ovih dana namjerava u prirodu pustiti još jednu medvjedicu koja je iz Slovenija već stigla u Francusku.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 10:07