NEDAVNO PREMINULA

BOGATA ĐURĐEVČANKA ŠOKIRALA OPORUKOM 'Rekla je kako će sve svoje bogatstvo ostaviti nama, no više od tri milijuna kuna ostavila je - svojim mačkama!'

    AUTOR:
    • Jutarnji.hr

  • OBJAVLJENO:
  • 08.11.2018. u 09:54

Close up white furry cat sitting near woolen yarn while elderly woman knitting sweater or scarf for winter. Grandmother knits at home. Process of making clothes., Image: 386248790, License: Royalty-free, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Profimedia, Alamy
Profimedia, Alamy

 

Grad Đurđevac ovih je dana dobio 30.000 dolara, odnosno nešto više od 195.000 kuna u nasljedstvo od Marije Horvatek, rođene Đurđevčanke koja je prije više desetljeća odselila u Chicago, u Sjedinjenim Američkim Državama. Nakon što je nedavno preminula, ostavila je dio svog bogatog nasljedstva rodnom gradu, da tim novcem pomogne đurđevačkoj djeci.

– Odlučili smo dobivenim novcem kupiti glazbene instrumente za djecu kako bismo iz ovog lijepog iskustva u dugotrajnoj budućnosti stvarali sreću i veselje kod najmlađih – kazao je Prigorskom.hr gradonačelnik Đurđevca Hrvoje Janči.

Osim rodnom gradu, nešto je ostavila i rodbini. Ipak, u Đurđevcu zapravo i nema više njenih nasljednika. O njenoj majci, Katici Legradi brinula je Ana Matejak, čija kćer i zet, Roza i Branko Vukres su danas u poodmakloj dobi, no sjećaju se Marije Horvatek, rođ. Legradi.

– U jednom od pisama koje je slala majci Katici, Mara je napisala kako će sve svoje bogatstvo ostaviti osobi koja će je dohraniti, dakle mojoj majci, odnosno nama – kazala je Roza i dodala kako se sjeća da je Mara slala majci čestitke za Božić s po jednim dolarom u kuverti.

Najveći dio nasljedstva dobilo je pet mačaka Marije Horvatek. Čak 470.000 dolara, odnosno nešto više od tri milijuna kuna pripalo je mačkama, koje će imati pravo na ta sredstva sve do svoje smrti. Za njih brine dotična Eva Barcelona, koja će u njihovo ime i moći raspolagati s novcem.

Točnije, pet mačaka naslijedilo je sav namještaj kuće, automobile, nakit, srebrninu, knjige i svu ostalu imovinu koju je M. Horvatek posjedovala. Bogata ljubiteljica mačaka umrla je krajem prosinca 2016. godine te je odvjetnička procedura oko oporuke trajala skoro dvije godine.


Besplatno se prijavite na portala Jutarnji.hr

Izdvajamo