ŽIRAFA U KARANTENI

Bol u vratu dužem od metra

Je li vas ikada zabolio vrat tako jako da ne možete okrenuti glavu? Amali je osjetila upravo takvu snažnu bol kad joj se čitav vrat savinuo u grču i pomislila je kako nikada neće moći grickati lišće s visokih akacija južnoafričkih savana.

Vjerojatno i neće, bez obzira na svoje zdravstveno stanje, jer Amali je žirafa koja je odrasla u nacionalnom parku u Ohiu, a u novi dom je stigla prošlog mjeseca. Tijekom prijevoza u zoološki vrt u Tulsi, nesretna životinja se ozlijedila tako jako da osjeća svaki od sedam izduženih kralježaka u svome dugome vratu.

Sada se nalazi u karanteni, a njeguju je najbolji stručnjaci u Oklahomi. Dr. Kay Backues, veterinar u zoološkom vrtu, vjeruje da će ukočenost popustiti, a njezino stanje postupno se popraviti. 'Amali srećom ne trpi nikakvu bol', kaže dr. vet. Backues. 'Kada je izlazila iz prikolice kojom je prevezena, kretala se sasvim normalno.' Vjeruje da je riječ o traumi mekog tkiva i nategnuću mišića i tetiva.

Tri i pol metra visoka žirafa redovito dobiva humane ljekove - nesteroidne antireumatike, sredstva za opuštanje mišića, analgetike i vitaminske dodatke. Sljedeći tjedan uputit će je na rendgen, a nakon toga će veterinarski konzilij, specijaliziran za liječenje egzotičnih životinja, odlučiti o daljnjoj terapiji.

'Naši će djelatnici pružiti žirafi najbolji mogući tretman', obećao je Terrie Correll, direktor zoološkog vrta u Tulsi. A za to vrijeme afrička ljepotica prilagođava se novome životu i čeka trenutak kada će se priključiti svome stadu. Nada se da će to biti uskoro jer ne zove se uzalud Amali. Njezino ime na svahiliju znači 'nada', baš kao što priliči jednoj hrabroj žirafi. Uspjet će ona, pa makar morala i dalje gutati ibuprofene.

Vaumijau.net - društvena mreža za vlasnike ljubimaca

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 23:12